Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zlata Bartl, voditeljica Podravkina istraživačkog tima koji je krajem 50-ih godina prošlog stoljeća izumio Vegetu umrla je danas u 89. godini u koprivničkoj Općoj bolnici, izvijestili su iz Podravke.


Zlata Bartl rođena je 1920. u Sarajevu, gdje je završila pučku školu i gimnaziju, a 1938. u Zagrebu je upisala tadašnji Mudroslovni (filozofski) fakultet. Po završetku studija stekla je zvanje profesorice kemije, fizike, matematike, meteorologije i mineralogije.

Vezani članci PR Po receptu majke prirode Slika nije dostupna POKAŽI KAKO SE TO RADI: Usreći steak i svojeg muškarca Vegeta roštiljadom

U Podravki se zaposlila 1955., a prvi veći uspjeh postigla je već 1957. kada je na njezinu inicijativu pokrenuta proizvodnja dehidratiziranih juha. Dvije godine kasnije na tržište je lansiran univerzalni dodatak jelima pod nazivom Vegeta, koji je postao jedna od najpoznatijih hrvatskih marki proizvoda.

Od 1976. je u mirovini, a posljednje godine života provela je u domu za stare i nemoćne osobe u Koprivnici.

Dobitnica je mnogih priznanja, među ostalim visokog odličja predsjednika Republike Hrvatske - red Danice s likom Nikole Tesle i Zlatne kune za životno djelo Hrvatske gospodarske komore.

Njezino ime nosi i Podravkina Zaklada koja je osnovana 2001. s ciljem promicanja i poticanja stvaralačkog i inovativnog znanstveno-istraživačkog rada među mladima.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju