Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sunčanu nedjelju neki su proveli, u mraku, pod zemljom, otkrivajući tajanstveno podzemlje Medvednice. U rudniku Zrinski, od danas otvorenom za razgledanje gužvali su se posjetitelji svih generacija, među njima i naša ekipa.


Iako zahvaljujući efektima tako zvuči, u hodnicima rudnika Zrinski na zagrebačkoj Medvednici se ne kopa. O kopanju se tek uči. Ovdje se nekad kopala ruda od koje se dobivalo srebro. Zove se galenit ili olovni sjajnik. U tim u prosjeku metar i pol visokim hodnicima, danas pretvorenima u turističku atrakciju, rudari su kopali od 6 ujutro do 6 navečer. Dani u vlazi i prašini uzimali su svoj danak - živjeli su u prosjeku 30-ak godina. Počinjali su raditi već s 12 godina. 

Vezani članci U jednom danu 5 akcija spašavanja na Medvednici - 3 Zimske radosti na Medvednici zaposlile HGSS-ovce, oni upozorili građane: "Sanjkajte se tamo gdje je moguće, kontrolirajte brzinu..." Rudar u Kini Velika akcija spašavanja u rudniku ugljena: 17 radnika zatočeno pod zemljom zbog prekomjerne razine ugljičnog monoksida

Otvorenih 120 metara uređenih hodnika uskoro bi se trebalo produžiti. Otkriveno je novih 150 metara iskopanih na živoj stijeni hodnika. Trenutačno se radi na lokacijskoj dozvoli da ih se ukomponira u sustav posjećivanja. Ulaznica u srednjevijekovni rudnik stoji od 10 do 25 kuna, ovisno o dobi. Mala cijena za brojna iznenađenja, uključujući i šišmiše.