Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Val poskupljenja diljem Hrvatske

Umjesto čestitke dobili smo poskupljenja!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Novoj godini Hrvatskoj prijeti val poskupljenja. U Rijeci i Vukovaru već je poskupjelo grijanje. Zagreb najavljuje poskupljenje vode, javnoga prijevoza i komunalija. Iako gradske tvrtke poskupljenja pravdaju poskupljenjem energenata, dodatni je to udar na džepove osiromašenih građana.

Snijeg je zabijelio Vukovar. Djeca pjevaju Božićne pjesme. Na prvi pogled blagdanska idila. No, umjesto Božićne čestitke, u sandučićima Vukovaraca - uvećan račun za grijanje.

Pročitajte i ovo Skup javni prijevoz: Ilustracija - 2 BURNE REAKCIJE Gradski prijevoz Osijek značajno poskupio, gradonačelnik ekspresno reagirao: "Želimo zaštititi svoje sugrađane" Poskupljenja - 4 Novi udar na džepove Oštre reakcije na najavljena poskupljenja: "Ne možete naplaćivati vodu i odvodnju, a imate stare cijevi"

'Puno je, puno. Stvarno puno. Nema veze, ja mogu platiti. Ali moja djeca i drugi koji imaju malu mirovinu, kako će oni platiti? Nemaju od čega živjeti a kamoli plaćati tolike dadžbine', kaže umirovljenica Nevenka Jazvić.

Poskupljenje od čak 40 posto opravdava se poskupljenjem energenata.

'Ekonomska cijena je ekonomska cijena. Moramo shvatiti da ona mora biti plaćena. Ono što grad Vukovar čini u ovom trenutku jest da izdvajamo preko milijun kuna za one ljude koji ne mogu plaćati to grijanje', kazao je vukovarski gradonačelnik Željko Sabo.

Ista matematika i isti razlozi i u Rijeci. I ondje s Novom godinom poskupljuje toplinska energija.

'Ako govorimo o prosječnom stanu od 65 kvadrata radi se o sveukupnom povećanju od 37,67 posto godišnje. Odnosno na mjesečnoj razini 135,85 kuna', pojasnila je Doris Vidošević Savković iz tvrtke Energo Rijeka.

Tko ne može platiti morat će zavrtati radijatore. Tako supružnici Jazvić u svom stanu otvaraju samo jedan radijator. 'Ove ne palim, ni u kupatilu ni ovdje', kaže umirovljenik Mijo Jazvić. 'Štedimo mi na grijanju. Bit će skupo, ali što možemo. Ne možemo drugačije'.

Umirovljenici Jazvić uredni su platiše. Mladima savjetuju štednju energije. 'Dobro baba kaže. Ne možeš otvoriti prozor i onda se grijati'.

Uz jednako male mirovine i plaće u Novoj godini ne preostaje ništa drugo nego - još više štedjeti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene