Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Umirovljenicima je dosta poskupljenja, spremaju prosvjede

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Matica umirovljenika Hrvatske upozorila je da je preko 250.000 njihovih članova spremno na prosvjede ako Vlada hitno ne pronađe mjere kojima će ublažiti alarmantno stanje brojnih umirovljenika, posebice nakon nedavnih povećanja cijena.

Gotovo 900.000 umirovljenika prima prosječnu mirovinu od 1.286 kuna i svima je jasno da se s tim ni sada ne može preživjeti, a kamo li na zimu kad treba kupiti drva za ogrjev i lož ulje po novim cijenama, izjavio je predsjednik MUH-a Vladimir Lokmer.

Pročitajte i ovo Glasačka kutija Nova odluka Vlade Ova četiri mjesta u lipnju idu na prijevremene izbore Umirovljenik - 3 Ima i zadovoljnih Vladine mjere pomoći - predizborni trik ili? "To je super, za otići na jednu kavu"

Istaknuo je da su umirovljenici ogorčeni stalnim padom realne vrijednosti mirovina i kupovne moći te prijete velikim prosvjedima ne donese li Vlada mjere za ublažavanje takvog stanja.

MUH traži hitno ukidanje švicarske formule za usklađivanje mirovina, kao jednog od glavnih krivaca stalnog pada vrijednosti mirovine i njezina udjela u prosječnoj plaći, te umjesto toga usklađivanje mirovina s nominalnim rastom plaća, i to svaka tri mjeseca a ne svakih šest kao do sada.

'U Sloveniji, koja je članica EU, mirovine se usklađuju s rastom plaća i kod njih je udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći 64 posto, dok je kod nas umjesto rasta udio mirovine u plaći u zadnjih nekoliko godina sa 43 posto pao ispod 40 posto', istaknuo je Lokmer.

Granica siromaštva u EU je 1600 kuna mjesečno po osobi a većina naših umirovljenika živi ispod te granice, istaknuo je.

MUH kao dio mjera traži ukidanje povlaštenih mirovina i plaćanja TV pretplate za umirovljenike.

Kako bi se osigurali dodatni prihodi za pokrivanje izvanrednih troškova za mirovine, MUH predlaže osnivanje fonda koji bi se punio oporezivanjem sive ekonomije, povećanjem cijene boce piva, odvajanjem pet posto od investicijskih ulaganja u fond te odvajanjem dijela turističkih pristojbi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene