Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hitno odmrzavanje mirovina, ukidanje povlaštenih saborskih mirovina i određivanje prosječne plaće za saborske zastupnike, te ukidanje tzv. švicarske formule za usklađivanje mirovina po kojoj mirovine sve više zaostaju za plaćama, glavni su zahtjevi koje je s današnjeg prosvjeda na Trgu žrtava fašizma, u blizini sjedišta HDZ-a, uputilo tristotinjak umirovljenika.


Prosvjed, uz poruku 'Nismo gladni jer smo siti HDZ-a i SDP-a' organizirali su Blok umirovljenici zajedno - Stranka umirovljenika Hrvatske, Akcija socijaldemokrata Hrvatske, Splitska stranka umirovljenika te Zajednica nezaposlenih.

Vezani članci Usklađivanje mirovina - 2 Umirovljenici će u rujnu primiti rekordan iznos usklađivanja mirovina Stošija i Ante Marušić Doznajte sve o promjenama za mirovine: Umirovljenici podijeljeni - neki se slažu, ali drugi poručuju: "To je bacanje prašine u oči"

Koordinator Bloka i predsjednik ASH Zlatko Klarić poručio je kako će se umirovljenici, ne udovolji li Vlada njihovih zahtjevima u roku od deset dana, pridružiti protuvladinim prosvjedima koji se održavaju u Zagrebu i drugim gradovima. 'Pokušat ćemo spojiti stare i mlade i pobiti premijerkinu rečenicu da se vlada u demokratskih zemljama mijenja na izborima', poručio je Klarić dodavši kako će zahtjeve s današnjeg prosvjeda u petak prenijeti i predsjedniku Josipoviću kod kojega su pozvani.Uz glasno odobravanje te poruke s transparenata 'Dolje Vlada', 'HSU prodane duše', 'Dosta nam je prijevara', Klarić je rekao kako je žalosno da su umirovljenici prisiljeni prosvjedovati na ulicama te da ih 70 posto ne živi na rubu egzistencije već na rubu gladi. Istodobno, dodao je, HSU je kao jedina stranka umirovljenika u Saboru prvo bila s HDZ-om, a sada je sa SDP-om i radi samo za svoje interese. HDZ je, rekao je Klarić, umirovljenike opljačkao, a SDP prevario, pa je prvima poručio da odu s vlasti, a drugima, koji su podržavali pljačku umirovljenika, da na vlast ne dolaze. Iako je naglasio kako današnji prosvjed nije predizborni skup, Klarić je umirovljenicima ipak poručio da više ne podrže one koji su ih pokrali i prevarili.

Predsjednik Stranke umirovljenika Hrvatske Franjo Markanović rekao je kako su umirovljenici prisiljeni kopati po kontejnerima i prodavati plastične boce za 20-ak kuna dnevno da bi preživjeli, te ustvrdio kako im je 'voda došla do grla te je vrijeme da se kaže - dosta, mi to više nećemo tolerirati'. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju