Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ulaze u povijest

U Zagrebu sklopljen prvi gay brak, od Vlade dobili kravate

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvo životno partnerstvo u Hrvatskoj sklopila su dvojica muškaraca u Zagrebu.

Zagreb Pride na svojoj je službenoj Facebook stranici objavio informaciju kako je u Zagrebu danas sklopljeno prvo životno partnerstvo u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Povijesni korak Crna Gora usvojila zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola, Đukanović na Twitteru: "Sazrijevamo kao društvo" Slika nije dostupna Homofobija i dalje rasprostranjena Sve manje država zabranjuje istospolne brakove

Ministar uprave Arsen Bauk rekao je kako je u proceduri sklapanja još 17 životnih partnerstva istospolnih osoba. 'U proceduri je 17 životnih partnerstva. Jučer je sklopljeno prvo. Prvi par dobio je od Vlade poklon dvije kravate. To je simbolično značenje. Drugi neće dobiti ništa', našalio se Bauk.

Podsjetimo, zakon je usvojen još u lipnju na redovnoj sjednici Vlade, a na snagu je stupio 1. rujna.

 

Najveći dio zakona odnosi se isključivo na istospolne parove i njihova statusna prava, te prava i obveze u pogledu nasljeđivanja, mirovina, uzdržavanja, zdravstvene skrbi, poreznih olakšica i dopusta za njegu partnera/ice, zdravstvenog osiguranja i posjeta u bolnicama, zaštite od diskriminacije na tržištu usluga, kao i slobodu kretanja na čitavom području Europske unije i pripadajuća joj prava u ovlastima Unije. Istospolnim parovima ovim zakonom nije dano pravo na posvajanje djece.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene