Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju danas je jedna od najvažnijih vijesti u susjednoj Srbiji.


Vaše fotografije i video snimke obilježavanja ulaska Hrvatske u Europsku uniju, ali i blokade prometa u Zagrebu, možete nam slati na moj.report@novatv.hr, a mi ćemo ih objaviti.

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju i pripreme za središnju svečanost u Zagrebu potaknuli su veliku pozornost srbijanskih medija koji, među ostalim, izdvajaju izjavu prve potpredsjednice Vlade RH i ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić da Hrvatska, iako ulazi u EU, ostaje posvećena i odnosima u regiji.

Vezani članci Slika nije dostupna Koji državnici dolaze, a koji se neće pojaviti na proslavi ulaska u EU? Slika nije dostupna Nikolić na prijemu povodom ulaska RH u EU i Dana državnosti

U izvješćima iz Zagreba napominje se da će svečanosti nazočiti vodstvo Europske unije i više od 120 državnika, šefova država ili vlada te da će Srbiju na Trgu bana Jelačića predstavljati izaslanstvo na čelu s predsjednikom Tomislavom Nikolićem i premijerom Ivicom Dačićem.

>> UŽIVO Zagreb pod policijskom 'opsadom': Delegacije stižu na proslavu, sletjeli i Nikolić i Dačić

Pojedini mediji naglašavaju opsežne pripreme i mjere sigurnosti u središtu Zagreba, detaljno navodeći i kojim će sve delicijama domaćin dočekati europske goste, uz napomenu da se proslave ulaska EU organiziraju i diljem Hrvatske.

Beogradski elektronički mediji navode i izjave najviših državnih dužnosnika zemalja nastalih iz bivše Jugoslavije, među kojima ocjena makedonskog šefa diplomacije Nikole Poposkog da je ulazak Hrvatske u Uniju "uspjeh i za cijelu regiju", te izjava srbijanskog ministra Ivana Mrkića da se Srbija iskreno raduje ulasku Hrvatske u EU.

Također, istaknuto je da će s graničnih prijelaza Rupe i Pasjak prema Sloveniji biti skinute oznake carina, a na prijelazu Bajakovo-Batrovci hrvatske će granične vlasti istaknuti oznake Europske unije.

Srbijanski mediji podsjećaju na procedure i poteškoće tjekom 12-godišnjeg puta Hrvatske kroz procese eurointegracija te prijepore sa Slovenijom koji su usporavali Zagreb na putu ka Bruxellesu.

Nema euforije, mladi razočarani

Večernje novosti ukazuju da svečanost u Hrvatskoj prolazi "bez posebne euforije, jer građani ne dočekuju ulazak u EU kao jamstvo da će živjeti bolje". "Dugogodišnji pregovori ohladili su građane Hrvatske od Europske unije, a posebnu razočaranost osjećaju mladi ljudi", tvrde Večernje novosti.

Među pogodnostima je, među ostalim, istaknuto i da će od 1. srpnja državljani Hrvatske moći prolaziti granice unutar EU s osobnim iskaznicama izdatim nakon 2003. godine, a da će na isti način putovati i u zemlje regije, uključujući i Srbiju.

Istodobno, reporteri TV B92 su na graničnom prijelazu s Hrvatskom u Bajakovu pripremili izvješće što očekuje građane Srbije koji od ponedjeljka budu putovali u Hrvatsku. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook