Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Potvrđena osuđujuća presuda u slučaju Lora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrhovni sud potvrdio je presudu Županijskog suda u Splitu u 'slučaju Lora' u kojem su osmorica bivših vojnih policajaca proglašena krivima za ratni zločin protiv civilnog stanovništva zbog čega su osuđeni na šest do osam godina zatvora.

Vrhovni sud je presudu donio na sjednici 6. veljače, a objavio ju je danas na svojoj web stranici.

Pročitajte i ovo Žrtva nasilja ide u zatvor na 2,5 godine Žrtva Damira Škare o konačnoj presudi za silovanje: "Pravda je nekako spora, ali je pravedna, dostižna" Slika nije dostupna Ratni zločin Čop nepravomoćno dobio 4 godine zatvora za Loru

Sud je odbio žalbe optuženika Tomislava Duića, Tonča Vrkića, Miljenka Bajića, Josipa Bikića, Davora Banića, Emilia Bungura, Ante Gudića i Anđelka Botića te državnog odvjetnika kao neosnovane te je potvrdio presudu splitskog suda iz ožujka 2006.

Branitelji optuženih tražili su oslobađajuću presudu, blaže kazne ili ukidanje prvostupanjske presude i ponovno suđenje, dok je tužiteljstvo tražilo strožije kazne.

Žalba Anite Bikić, supruge optuženog Josipa Bikića, odbačena je kao nepravodobna.

U obrazloženju presude peteročlanog vijeća pod predsjedanjem sutkinje Vesne Vrbetić navedeno je kako nije bilo bitnih povreda postupka i zakona, kao što su u žalbama tvrdili optuženici. Utvrđeno je i da splitski sud "nije počinio niti jednu postupovnu povredu" te da je "pravilno utvrdio sve relevantne činjenice".

Ta utvrđenja prvostupanjskog suda nisu posljedica ustupaka
međunarodnoj zajednici i pokušaja izjednačavanja agresora i žrtve te pronalaženja u Lori pandana svim koncentracijskim logorima, kao što su Ovčara i Manjača, radi čega su se pomno birali svjedoci koji to mogu dokazati, kako se tvrdilo u žalbama Bikića i Bajića, navodi se u obrazloženju presude.

Odbačena je i tvrdnja da su se "iskazi svjedoka svjesno ocjenjivali na štetu optuženika". Sud smatra da je presuda rezultat temeljite, sveobuhvatne, ozbiljne i vrlo stručne analize svih, a ne samo verbalnih dokaza.

Po mišljenju vrhovnih sudaca, izrečene kazne pravilno su odmjerene i nisu prestroge, kao što tvrde optuženici, niti preblage, kako tvrdi tužiteljstvo.

Vrhovni sud smatra da su pravilno vrednovane i olakotne okolnosti, sudjelovanje u Domovinskom ratu i doprinos optuženika te njihovo nekažnjavanje, ali i otegotne okolnosti, primjerice "surovost i bezobzirnost koju su pokazali prema oštećeniku Gojku Buloviću".

"Iako je iz provedenih dokaza vidljivo da su brojni zatvorenici,
uglavnom ratni zarobljenici, bili izvrgnuti zlostavljanju, patnjama, ponižavanju i tjelesnom ozljeđivanju, uz što se povezuju i imena pojedinih optuženika, pravilno je postupio sud kada se prilikom odlučivanja o visini kaznenih sankcija ograničio na konkretne radnje i posljedice koje su obuhvaćene ovim postupkom", navodi se u obrazloženju presude.

Vijeće Vrhovnog suda smatra da će se izrečenim kaznama u potpunosti postići opća svrha kažnjavanja jer su dovoljne da budu društvena opomena svim mogućim počiniteljima takvih kaznenih djela i utječu na sprječavanje počinjenja djela, ali i dovoljne da utječu na optuženike da shvate društvenu neprihvatljivost svog ponašanja.

Presudom Županijskog suda u Splitu optuženi su proglašeni krivima te su Duić i Vrkić osuđeni na po osam godina, Banić na sedam, a Bajić, Bikić, Bungur, Gudić i Botić na po šest godina zatvora.

U pritvoru su od početka suđenja u rujnu 2005. Vrkić, Gudić i Botić te Banić, koji se sam predao mjesec dana poslije, dok su ostali u bijegu i za njima su raspisane tjeralice.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene