Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ukraden spomenik Antuna Mihanovića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policija traga za kradljivcima dva metra visokoga brončanog spomenika autoru hrvatske himne Antunu Mihanoviću, koji je zajedno s postoljem ukraden jučer s brda Gradac u Gatima uz samu prometnu cestu kroz omiško zaleđe, potvrdio je načelnik Ureda načelnika PU splitsko-dalmatinske.

U blizini mjesta gdje se nalazio spomenik, najvjerojatnije isti
nepoznati počinitelji, s betonskog su postolja ispred kapelice svetoga Jure odvalili kameni križ i ubacili ga kroz otvorena vrata u kapelicu, uslijed čega se križ razbio.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dovršeno krimimalnističko istraživanje Uhićeni 27-godišnjak koji je urinirao po spomeniku Miljenku Smoji, otkrio bizaran razlog tog suludog postupka Vandalizirani spomenik Miljenku Smoji - 19 sramotan čin na matejuški Spomenik Miljenku Smoji opet na meti huligana! "Ovo je urin, redikule"

Policija provodi sve mjere i radnje iz svojega djelokruga kako bi počinitelje otkrila što prije, poručio je Ćurić, a u interesu istrage ne može iznositi više pojedinosti.

Kako doznajemo, u policiji smatraju da je riječ o krađi iz
koristoljublja kako bi se bronca od koje je izliven pretopila i
preprodala.

Akademski kipar Kuzma Kovačić, autor spomenika postavljenog u zavičaju Mihanovićevih predaka na Dan neovisnosti 8. listopada 2004., najoštrije osuđuje krađu spomenika, taj, kako kaže, "prebrutalan vandalski čin", pretpostavljajući kako mu je motiv u prvom redu "poniženje hrvatskoga nacionalnoga simbola".

Kovačić, naime, smatra da krađa nije izvršena samo radi
koristoljublja, odnosno iskorištavanja bronce u kojoj je izliven, ili preprodaje umjetnine, jer je spomenik prevelik za takve poslove, "a ako i jest, mislim da bi to moglo biti samo opravdanje za glavni motiv - poniženje himne, njezina autora i cijeloga hrvatskoga naroda".

Kovačić je za krađu spomenika jutros doznao od prijatelja nakon čega je o njoj pročitao i u novinama.

Osupnut je tim činom i strašno pogođen, što mu je, kako kaže, drugi veliki udarac u posljednje vrijeme nakon oštećenja spomenika na Medvedgradu.

- Premda bi se očekivalo da sam nakon toga otvrdnuo, nisam jer takve stvari čovjeka uvijek pogađaju, kazao je Kovačić. 

Dodao je i kako ga krađa Mihanovićeva spomenika, kao čin poniženja, u duhu podsjeća na situaciju s glasovirom na kojemu je Josip Runjanin skladao himnu, a na kojemu su u dvorcu Golubovec u Hrvatskom zagorju 1970.-ih godina kokoši vršile nuždu.

- Policija me kontaktirala i dao sam im informacije koje su tražili i očekujem da se počinitelji otkriju brzo, jer se takva vrsta krađe može brzo riješiti, a ako ne, onda to ide u prilog mojim razmišljanjima o stvarnim motivima krađe, poručio je autor spomenika Kuzma Kovačić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene