Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sabor raspravlja

'Ukidanjem ispravka netočnog navoda stavlja se ‘flaster’ na usta zastupnika'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor zasjedanje nastavio je raspravom o Konačnom prijedlogu odluke o izmjenama saborskog Poslovnika koji, za razliku od prvog čitanja, sadrži i obvezu zastupnika da se kod dolaska u Sabor evidentiraju elektroničkom karticom.

Vladajuća većina predlaže i ukidanje instituta ispravka netočnog navoda te proširenje instituta replike, ističući da se ispravak netočnog navoda u sabornici često zlorabio na način da se o jednoj temi moglo govoriti nekoliko puta te dulje od vremena koje propisuje Poslovnik.

Stoga predlažu ukidanje tog instituta, ali i izmjenu, odnosno proširenje instituta replike tako da će zastupnik moći replicirati i predstavniku Vlade te kluba zastupnika Replika zastupnika, odnosno odgovor na repliku, ne bi mogao trajati dulje od dvije minute, a zastupnik bi mogao na repliku odgovoriti samo jednom, i to na osnovno izlaganje.

Podpredsjednik Sabora i predsjednik Odbora za Ustav i Poslovnik Josip Leko govoreći u ime predlagatelja pojasnio je da se izmjenama saborskog poslovnika pokušalo demokratizirati raspravu u parlamentu, omogućiti bolju artikulaciju stajališta i sprječavanje zloporabe Poslovnika.

U tom smislu bi se ukinuo ispravak netočnog navoda i odlučili smo se za repliku kao demokratskiji oblik, rekao je Leko. Također je rekao da se uvođenjem elektroničke evidencije nazočnosti zastupnika na sjednicama ona biti modernija, preciznija efikasnija i preciznija, te onemogućiti manipulacije.

Reagirao je Josip Đakić (HDZ) ustvrdivši da je ukidanje ispravka netočnog navoda, koji je širi od replike, stavlja ‘flaster’ na usta zastupnika, a Đurđica Sumrak (HDZ) drži da elektronička evidencija neće onemogućiti manipulacije s evidencijom zastupnika.

Pročitajte i ovo Marija Selak Raspudić Reforma Hrvatskog sabora Selak Raspudić: "Željezna ograda, simbol HDZ-ove Vlade, stvar je prošlosti" Hrvatski sabor Mimo plaće Saborski zastupnici u tri mjeseca potrošili 247.000 eura: Na jedno je otišlo najviše novca

>> Saborski Poslovnik: Zastupnicima obveza evidentiranja dolaska u Sabor

U prijedlogu izmjena Poslovnika utvrđeno je da bi zastupnici bi izostanak sa sjednice trebali pravdati potvrdom saborskog Predsjedništva, svoga kluba ili radnog tijela, no predloženo rješenje ne predviđa nikakve sankcije za zastupnike koji ne dolaze u Sabor i svoj izostanak ne opravdaju.

U konačnom prijedlogu izmjena Poslovnika vladajući su odustali od rješenja po kojem se na plenarnoj sjednici ne bi odmah odlučivalo o prigovoru. (Hina)
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene