Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mišljenje oporbe i stručnjaka

'Ukidanje harača mogao bi biti i predizborni trik'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odluči li Vlada zaista ranije ukinuti harač, imat će za to potporu SDP-a! Stručnjaci, pak, smatraju da je najava ranijeg ukidanja kriznog poreza tek igra koja bi trebala pomoći predsjedničkom kandidatu HDZ-a.

Šuker zadnjih dana ne skriva zadovoljstvo. Harač mu blagajnu deblja za 800 milijuna kuna, a gnjev naroda ipak se nije prelio na ulice. Vlada, ako je suditi prema riječima premijerke, čeka trenutak kada će objaviti da ukida stopu od tri posto čime želi pokazati socijalnu osjetljivost. Stručnjaci kažu kako se tu zapravo radi o smišljenoj igri. 'Kao ide nam sad dobro pa ćemo od sljedeće godine ukinuti taj porez, a možda se to uklopi u neki predizborno predsjednički štih pa onda neko na tom pokupi poene', rekao nam je Ante Babić, makroekonomist.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Anketa Dnevnika Nove TV Vjerujete li da će s novom Vladom biti bolje? Pogledajte kako ste glasali Slika nije dostupna Loša računica 'Došlo je do kraja, više nemaju što uzeti'

Oporba upozorava da se Vlada u fonacijskim problemima jer se mora zadužiti više od 40 milijardi kuna da bi servisirala stare dugove i financirala nove deficite države. 'E sad vidite, u kojim bi teškim uvjetima Vlada i premijerka trebali donijeti ovu najavljenu odluku. Želim i pritom moram istaknuti, da bi SDP svakako podržao što ranije i što brže ukidanje ovog poreza', istaknuo je Branko Grčić iz SDP-a. 800 ovogodišnjih milijuna od harača kap je u moru naspram onoga što Šuker mora skupiti za pokrivanje dospjeća i deficita.

'To vam je kao onaj vic, kad razgovaraju Hrvat i Švicarac i kaže Švicarac da on ima ministarstvo mora, a hrvat ga pita što će vam kad nemate more, a Švicarac mu kaže pa imate i vi ministarstvo financija', šaljivo je objasnio Babić. Harač je imidžu vlade već naštetio pa makar ga ona sada i ukinula.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene