Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar je rekao da su dodatni bodovi bili kamen smutnje. Ukidaju se oni za pohađanje glazbene ili plesne škole, kao i za učenje stranog jezika jer nije svim učenicima sve jednako dostupno.


Ministar Željko Jovanović u ponedjeljak je predstavio Odluku o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole u školskoj godini 2014./2015.

Vezani članci Školske klupe (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) Traže se strukovnjaci, a iz Udruge srednjoškolskih ravnatelja poručuju: "Za gimnazije mora biti bodovni prag" Slika nije dostupna 46 tisuća 'osmaša' ove godine srednju školu upisuju on-line

Zahvalio je Ustavnom sudu na preporukama i dodao kako su već prošle godine htjeli uvesti reda, odnosno jednake šanse za sve.

'Sad je Sud svojom odlukom razriješio sve dileme', rekao je ministar.

Izravnog upisa više nema za nikoga osim za učenike koji su osvojili neka od prva tri mjesta na državnim i međunarodnim natjecanjima iz znanja.

Bodovanje je, rekao je ministar, bilo dugogodišnja praksa. Kamen smutnje bili su dodatni bodovi. Lani je 70 posto učenika imalo dodatan bod za strani jezik, a on je sad ukinut, rečeno je na konferenciji.

Za sport je bod dobilo jedan posto učenika, a za plesne i glazbene škole njih 0,48 posto. Novom odlukom ukinuto je vrednovanje posebnih rezultata i prethodnog obrazovanja jer pohađanje glazbene ili plesne škole, kao ni učenje stranog ili klasičnog jezika nije svim učenicima jednako dostupno. Više se neće bodovati ni profesionalno bavljenje sportom.

Ukida se minimalni bodovni prag, smanjen broj odabira programa

Kada je u pitanju vrednovanje rezultata kandidata postignutih na natjecanjima iz znanja, svaka škola ima pravo odrediti jedno natjecanje koje će se bodovati. Također, analiza prošlogodišnjih rezultata pokazala je da su rezultati postignuti na natjecanjima iz znanja nedovoljno vrednovani te je u ovogodišnjoj odluci to vrednovanje prošireno.

Ministar je rekao kako je smanjen broj odabira programa s deset na šest, a ukida se i minimalni bodovni prag jer će se učenici ionako rasporediti na ljestvicama prema svojem uspjehu i sposobnostima.

'Sve što radimo, dva nova zakona i pravilnik za cilj imaju bolje obrazovanje i lakši izlazak iz krize', rekao je ministar.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook