Uhvatili afričkog servala - 7
Uhvatili afričkog servala - 7 Foto: Vedran Slijepčević

Serval kojeg su početkom prosinca snimili u šumi u Turopolju uhvaćen je nakon opsežne potrage.


Afrički serval, egzotična divlja mačka, koju su prije mjesec dana snimili u Turopolju, konačno je uhvaćena. 

Vezani članci Ines Nevjestić Provjerili smo kako teče cijepljenje na jednom od tri nova punkta u Zagrebu i je li itko odbio primiti cjepivo pojedinog proizvođača Divlja mačka u Turopolju (Foto: Andreas Šejić) Usred Turopolja snimio egzotičnu divlju mačku: "Preskočila je grabu od tri metra! Pomislio sam da to obične mačke ne mogu..."

U LIFE Lynxu kažu kako je glavna osoba kod hvatanja bio veterinar Branimir Reindl.

"Mi smo pomogali opremom i iskustvom", rekao nam je Vedran Slijepčević iz LIFE Lynxa, inače profesor na Veleučilištu u Karlovcu. 

"Iako afrički serval nema previše veze s našim risovima, udružili smo snage s jednim od naših najpoznatijih veterinara za divlje životinje - Branimirom Reindlom i pomogli u hvatanju odlutalog kućnog ljubimca koji posljednjih mjeseci luta Slovenijom i Hrvatskom", rekli su iz Life Lynxa. 

Life Lynx je međunarodni projekt u sklopu kojega se od 2017. do 2024. godine u Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji u divljinu planira pustiti najmanje 14 risova uhvaćenih u Slovačkoj i Rumunjskoj. U Hrvatskoj su se u projekt uključile tri organizacije: Veterinarski fakultet, udruga Biom i Veleučilište u Karlovcu. 

Akcija hvatanja turopoljskog servala trajala je tjedan dana. 

Mačka će biti vraćena vlasniku u Sloveniji. Serval umirio, uzima hranu iz ruke i sve bolje prihvaća blizinu čovjeka.