Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Željko Sačić uhićen je danas u Zagrebu, doznaje se od njegovog branitelja Zvonimira Hodaka.


Sačić je bivši pomoćnik zapovjednika Specijalne policije i haškog optuženika generala Mladena Markača. 'Moj branjenik je danas lišen slobode, a policajci su mu rekli da je uhićen zbog kaznenog djela spriječavanja dokazivanja', kazao je Hodak, dodavši kako će policija danas pretražiti Sačićev stan. Iako ne zna o čemu je točno riječ Hodak smatra da je uhićenje povezano s Haaškim sudom. 'Mislim da je riječ o nastavku dodvoravanja hrvatskih vlasti haaškom tužiteljstvu', kazao je. Načelnik ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec potvrdio je uhićenje, no o razlozima za sada nije želio govoriti. Najavio je uskoro službeno policijsko priopćenje. Kako neslužbeno doznajemo, među uhićenima su dva aktivna policajca, Franjo Drljo i Berislav garić, te dva umirovljena specijalca Božidar Krajina i Igor Beneta.

Vezani članci Slika nije dostupna Svirepi zločin: Policajca pretukli, svezali za konje i pustili da ga vuku 13 kilometara Slika nije dostupna Sačić i četvorka ostali u pritvoru

Neki mediji objavili su da je Sačić uhićen zbog zločina u selu Gruborima u kojem je 25. kolovoza 1995., tri tjedna nakon akcije 'Oluja' ubijeno petero starijih srpskih civila. Sačića je s tim zločinom u iskazu haaškim istražiteljima povezao policijski koordinator za Knin u vrijeme 'Oluje' Stjepan Buhin, rekavši kako vjeruje da je Sačić pokušao prikriti zločin u Gruborima, jednu od najtežih inkriminacija iz haaške optužnice protiv Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača.

No, u haaškoj sudnici lani u listopadu Buhin je kao svjedok tužiteljstva promijenio iskaz, rekavši da 'danas misli drugačije'. Pojašnjavajući zašto je ranije tako mislio, svjedok je rekao da mu je bilo čudno što je Sačić nakon vijesti o zločinu stigao u Knin i rekao da će se 'ubojstva u Gruborima tretirati kao posljedica Oluje'. U Gruborima kraj Knina ubijeni su srpski civili Đuro Karanović, Miloš Grubor, Jovo Grubor, Marija Grubor i Milka Grubor, u dobi između 45 i 90 godina, a spaljeno je više od 20 kuća.  Sačić je u prosincu 2004. primio poziv na razgovor s haškim istražiteljima u svojstvu osumnjičenika, vezano uz istragu operacije Oluja, odnosno optužnicu protiv trojice hrvatskih generala. 'Moja uloga je nesporna i smatram se nevinim u odnosu na moguće inkriminacije', kazao je tada Sačić, koji je sredinom 2002. razgovarao s istražiteljima ICTY-a u svojstvu svjedoka. (T.Š./A.J./Hina)