U zagrebačkom zoološkom vrtu par divovskih mravojeda, inače ugrožene vrste, dobio je prinovu 10. lipnja. Beba napreduje u najboljem redu i trebala bi narasti do dva metra i težiti oko 40 kilograma

Galerija


Mravojedić većinu dana provodi na maminim leđima. Ukrcao se po rođenju i u vožnji će uživati prvih devet mjeseci. U tom razdoblju može narasti do pola majčine veličine, javili su iz zagrebačkog Zoološkog vrta.

Vezani članci Sandra Šikić, zamjenica ravnatelja NZJZ Dr. Andrija Štampar Do kasnog poslijepodneva potvrđeno više od 450 novih zaraženih u Zagrebu, testiranja traju do duboko u noć: "Može se dogoditi da broj bude i veći sutra" Konferencija za medije zagrebačkog stožera - 1 Zagrebački stožer objavio detalje: Zaraženo 20 učenika zagrebačkih škola, 10 pozitivnih u domovima za starije...

Četverogodišnja Ariel sjajna je majka. O prvorođencu se odlično brine. Važno joj je da je mladunče zdravo, sito i zadovoljno. Petogodišnji tata Oliver puca od ponosa. Zaštitnički se odnosi prema svojoj maloj obitelji.

Bebe u zoološkom (Foto: ZOO Zagreb) - 2
Bebe u zoološkom (Foto: ZOO Zagreb) - 3 Foto: ZOO Zagreb

"Mladunče je na svijet došlo 10. lipnja i sada kad je staro gotovo mjesec dana, možemo reći da sve prolazi u najboljem redu. Na nama je bila velika odgovornost. Naime, riječ je o prvom divovskom mravojedu rođenom u Hrvatskoj. Lijepo je bilo doživjeti taj povijesni trenutak, ali još je ljepše vidjeti kako se naš britansko-nizozemski par mravojeda odlično snalazi u novoj ulozi", kazao je ravnatelj Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba Damir Skok. Mladuncu se još ne zna spol, pa mu svatko od djelatnika tepa na drukčiji način.

Inače, divovski su mravojedi ugrožena vrsta životinja, najviše jer im ljudi uništavaju staništa. Naseljavaju Središnju i Južnu Ameriku.

Naziv duguju zadivljujućim mjerama. Teže do četrdeset kilograma, a od vrha njuške do kraja repa dužina im može preći dva metra.

Mnogo su skromnijih dimenzija crnorepi prerijski psi. U njihovoj maksimirskoj nastambi iz tunelića izviruje desetak mališana.

Pomladak je to tri jedinke – mužjaka i njegovih partnerica.

Bebe u zoološkom (Foto: ZOO Zagreb) - 2
Bebe u zoološkom (Foto: ZOO Zagreb) - 5 Foto: ZOO Zagreb

Prerijski psi vrlo su društvene životinje. Žive u velikim obiteljskim kolonijama, a svaka skupina gradi podzemne gradove sastavljene od mnogo tunela i prostorija. U prirodi nastanjuju središnji dio otvorenih prerija Sjedinjenih Američkih Država.

Pare se jednom godišnje. Diskretno. U podzemnim tunelima. Ženka najčešće okoti između tri i pet mladunaca. Doji ih sedam tjedana.

Kada mlađi mužjaci navrše tri godine, tj. postanu spolno zreli, vođa skupine ih protjeruje pa momčići nove kolonije grade na rubovima roditeljskih.