Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zabrinjavajuće snimke iz grada

Iz dubrovačke kanalizacije izvađeno 400 kg masnoća, Ugostitelji okrivljuju Vodovod

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
O problemu saniranja odvodnog sustava u Dubrovniku u kojem je pronađeno 400 kilograma masti razgovarali smo s Nikolinom Farčić, predsjednicom Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika koja za ovu katastrofalnu situaciju okrivljuje Vodovod.

Gošća Dnevnika Nove TV, predsjednica Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Nikolina Farčić za problem dubrovačke kanalizacije prozvala je Vodovod.

Pročitajte i ovo Rijeka Ušao u top 10 Jedan grad doživio nikad bolji početak turističke sezone: Turbulentna prošlost, lijepa priroda i more odlična su kombinacija Ljetovanje - 3 Ljeto je sve bliže Mnogi već planiraju godišnji odmor, a čini se da će trebati podebljati budžet: "Pred nama je rekordna sezona"

Kamo idu masnoća i ulje iz ugostiteljskih objekata unutar zidina? Znate li li Vi da netko krši pravila?

Činjenica je da imamo problem. Međutim, on nije nastao jučer i ne može se odgovornost svesti isključivo na jednu djelatnost. Moderne su tehnologije pripreme i obrade namirnica svele uporabu ulja na minimalnu količinu. To se više vezuje uz objekte brze prehrane.

Ugostitelji koji generiraju to otpadno ulje imaju uredne ugovore s certificiranim firmama koje taj otpad odvoze i bilo bi nesuvislo da nemaju budući da im se za isti plaća. Činjenica da je Vodovod očistio ovolike naslage masnoća i nečistoća iz kanalizacijskog sustava je ustvari povijesni nemar i neodržavanje tog sustava. Zaista njih krivim budući da desetljećima plaćamo održavanje tog sustava u stavkama po računima tog istog komunalnog poduzeća i kao fizičke i kao pravne osobe.

Koje je onda rješenje ovog problema? Iz kanalizacije se izvadilo 400 kilograma. Postoji mogućnost da netko krši pravila. Jesu li ugostiteljima na vrata ikad pokucali komunalni redari i Inspekcija na ovu temu?

Naravno da uvijek postoji mogućnost da netko krši pravila. Moramo se odgovorno ponašati, moraju postojati mehanizmi kontrole za ugostitelje, za realni sektor, ali i za javni sektor koji treba obavljati, izvršavati svoje dužnosti i pružiti svoje usluge. Mislim da je rješenje da stvar prepustimo stručnjacima. Postoji projekt obnove kanalizacije u Zavodu za obnovu Dubrovnika i moramo na neki način svi sudjelovati u tom da to što prije dođe na dnevni red. To ne mogu biti politički bodovi koji se skupljaju, nego se ti infrastrukturni projekti moraju napraviti čim prije.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene