Nikolina Farčić, predsjednica Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika (Dnevnik.hr)
Nikolina Farčić, predsjednica Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika (Dnevnik.hr)

O problemu saniranja odvodnog sustava u Dubrovniku u kojem je pronađeno 400 kilograma masti razgovarali smo s Nikolinom Farčić, predsjednicom Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika koja za ovu katastrofalnu situaciju okrivljuje Vodovod.


Gošća Dnevnika Nove TV, predsjednica Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Nikolina Farčić za problem dubrovačke kanalizacije prozvala je Vodovod.

Kamo idu masnoća i ulje iz ugostiteljskih objekata unutar zidina? Znate li li Vi da netko krši pravila?

Vezani članci Mato Franković (Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL) Franković najavio Europski festival turizma: Dubrovnik prepoznat kao primjer prakse održivog turizma Hrvati odlaze sezonski raditi na zimovališta (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Seoba na sjever: Hrvatski sezonci za plaće i do 25 tisuća kuna, odlaze raditi na strana zimovališta

Činjenica je da imamo problem. Međutim, on nije nastao jučer i ne može se odgovornost svesti isključivo na jednu djelatnost. Moderne su tehnologije pripreme i obrade namirnica svele uporabu ulja na minimalnu količinu. To se više vezuje uz objekte brze prehrane.

Ugostitelji koji generiraju to otpadno ulje imaju uredne ugovore s certificiranim firmama koje taj otpad odvoze i bilo bi nesuvislo da nemaju budući da im se za isti plaća. Činjenica da je Vodovod očistio ovolike naslage masnoća i nečistoća iz kanalizacijskog sustava je ustvari povijesni nemar i neodržavanje tog sustava. Zaista njih krivim budući da desetljećima plaćamo održavanje tog sustava u stavkama po računima tog istog komunalnog poduzeća i kao fizičke i kao pravne osobe.

Koje je onda rješenje ovog problema? Iz kanalizacije se izvadilo 400 kilograma. Postoji mogućnost da netko krši pravila. Jesu li ugostiteljima na vrata ikad pokucali komunalni redari i Inspekcija na ovu temu?

Naravno da uvijek postoji mogućnost da netko krši pravila. Moramo se odgovorno ponašati, moraju postojati mehanizmi kontrole za ugostitelje, za realni sektor, ali i za javni sektor koji treba obavljati, izvršavati svoje dužnosti i pružiti svoje usluge. Mislim da je rješenje da stvar prepustimo stručnjacima. Postoji projekt obnove kanalizacije u Zavodu za obnovu Dubrovnika i moramo na neki način svi sudjelovati u tom da to što prije dođe na dnevni red. To ne mogu biti politički bodovi koji se skupljaju, nego se ti infrastrukturni projekti moraju napraviti čim prije.