Bol na otoku Braču odlučio je stati na kraj kroničnom nedostatku radne snage. Nakon stanke od punih 18 godina, njihova ugostiteljska škola u prvi je razred upisala 19 kuhara i konobara, među kojima su mladi iz cijele Hrvatske.

Galerija


U Bolu na Braču se još uvijek odmara 3.000 gostiju, a za njih se brine 1.000 zaposlenih u turizmu. Novi kadrovi tamo su stigli na školovanje iz svih krajeva Hrvatske, najviše s kontinenta.

Vezani članci Općina Promina (Foto: Dnevnik.hr) - 2 U dvije godine privukli su gotovo 18 milijuna kuna: Ova je općina raj za turiste i šampion u povlačenju europskog novca Udruga ugostitelja usporedila je Hrvatsku s konkurentskim zemljama na Mediteranu (Foto: Dnevnik Nove TV) "Jede" li hrvatska država plaće radnicima u ugostiteljstvu: Doznajte kakva je situacija u drugim zemljama Mediterana

Ugostiteljska škola u Bolu 18 godina nije upisivala kadrove kuhara i konobara jer interesa za upis u prvi razred nije bilo. Sada su ih upisali čak 19, od kojih su mnogi na praksi u lokalnim hotelima.

"Uz stipendije, učenici imaju besplatnu prehranu i smještaj u učeničkom domu", rekla je Sandi Bodlović, ravnateljica Ugostiteljske škole Bol.

Mjesečna stipendija za svakog učenika je 1.200 kuna. Pola tog iznosa plaća Ministarstvo turizma, a pola hotel.

"Na kraju njihovog školovanja da im omogućimo stalno zaposlenje u našim hotelima", rekao je Dino Sokol, direktor hotela.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr