Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PREDLOŽILI MINISTARSTVU ZDRAVSTVA

Udruge pacijenata žele institut Informiranog pristanka: Ljudi moraju biti upoznati s omjerom koristi i nuspojava lijeka

Informirani pristanak za pacijente (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Informirani pristanak za pacijente (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Robert Likić iz Zavoda za kliničku farmakologiju (Foto: Dnevnik.hr) Robert Likić iz Zavoda za kliničku farmakologiju (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Informirani pristanak za pacijente (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Informirani pristanak za pacijente (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Informirani pristanak za pacijente (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Informirani pristanak za pacijente (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Nenad Horvat (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Kako bi pacijenti znali sve o svojoj bolesti, tijeku liječenja i lijekovima, udruge pacijenata predlažu Ministarstvu zdravstva i HZZO-u da usvoje prijedlog Informiranog pristanka prilikom propisivanja bioloških i bio-sličnih lijekova.

Dvadesetosmogodišnji Nenad Horvat boluje od reumatidnog artritisa. Mislio je da nema spasa sve do trenutka kad je prije devet godina dobio biološki lijek.

"Ponovno sam se rodio 12. 02. 2008. godine kad sam dobio prvi šut biološke terapije. I to je strahoviti napredak za čovjeka, za kvalitetu života. Ali ne samo za oboljelog, već i njegove obitelji", kaže Horvat.

U posljednje vrijeme sve se više pojavljuju biološki lijekovi, ali i njihove kopije.

Robert Likić, s Klinike za unutarnje bolesti Zavoda za kliničku farmakologiju KBC Zagreb, objašnjava što su to biološki i bio-slični lijekovi.

"Biološki lijekovi su lijekovi koji su dobiveni proizvodnim procesom na stanicama. A bio-slični lijekovi su lijekovi koji su isto tako dobiveni, koji su u biti kopije bioloških lijekova nakon što je originalnom biološkom lijeku istekao patent", kaže Likić.

Biološki lijekovi su vrlo skupi. Propisuju se za, primjerice, onkološke ili autoimune bolesti. Terapija je ciljana i vrlo učinkovita, no za sada se o njoj ne zna dovoljno. 

U vrijeme kada je Horvat počeo primati biološku terapiju njegov je artritis bio u, kako sam kaže, strahovitom stanju. "Zapravo nisam ni pitao što ja to dobivam. Meni je samo bilo rečeno da ću dobiti jednu dobru stvar, nešto što će zaustaviti progresiju bolesti i stvarno se tako dogodilo", kaže Horvat.

Često liječnici nemaju dovoljno vremena za razgovor s pacijentima, zbog čega nerijetko pacijenti nisu u potpunosti informirani o svojoj bolesti i liječenju. Zato udruge pacijenata predlažu Informirani pristanak za pacijente koji trebaju biološke ili bioslične lijekove.

Ivica Belina, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu, kaže da žele osigurati što veću sigurnost za pacijente prilikom liječenja i praćenje učinkovitosti lijekova. "Isto tako želimo upozoriti pacijente da je vrlo važno da prijavljuju nuspojave", kaže Belina.

Vesna Ramljak iz udruge Europa Donna Hrvatska, kaže da svaki pacijent mora biti upoznat sa svim eventualnim nuspojavama te omjerom koristi od lijeka. "Mislimo da suradnjom liječnik-pacijent na takav način možemo doći do puno boljih rezultata", kaže Ramljak.

Ovaj prijedlog Udruge će poslati Ministru zdravstva i HZZO-u koji ga trebaju odobriti. Očekuju i podršku liječnika, jer smatraju da će na ovaj način imati bolje i kvalitenije liječenje pacijenata.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene