Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Protiv Zakona o strateškim investicijama glas je diglo nekoliko nevladinih udruga, među kojima i GONG, Udruga hrvatskih arhitekata i Zelena akcija. Ovakav zakon, upozoravaju, može ugroziti hrvatska prirodna i javna bogatstva.


Otvara se i put korupciji, tvrde, jer nije jasno tko će kontrolirati rad moćnog povjerenstva koje će odlučivati koja je investicija strateška, a koja nije. Ovi strahovi nisu utemeljeni - smatra predsjednik Josipović, a čini se i oporbeni HDZ.

Vezani članci Ilustracija Građani u panici: Zvali policiju zbog mladića s puškom. Ispostavilo se da razloga za strah nije bilo... Slika nije dostupna Vlada: Želimo bržu administraciju u realizaciji investicija

Po vrijednosti investicije, novi pogon za proizvodnju meda u Pisarovini nije strateška investicija, ali zapošljava ljude i povećava izvoz. 'Investicija je nešto preko 30 milijuna kuna. Zapošljava 43-44 ljudi', kazao je poduzetnik Ivan Bračić.

Predsjednik i udruga poslodavaca smatraju da su strahovi vezani za zakon o strateškim investicijama neopravdani.'Mislim da su strahovi koji se tiču otuđenja nacionalnog bogatstva da su pretjerani. Treba sjesti, treba razgovarati. Hrvatskoj trebaju investicije i treba Hrvatska angažirati potencijale koje ima', rekao je Josipović. Bernard Jakelić iz HUP-a je kazao kako ni oni nisu za prodaju javnih dobara, ali da su imali primjera da su samo zbog 'par sto kvadrata javnog dobra zablokirali ozbiljne investicije'.

>> Josipović: Strahovi oko otuđenja nacionalnog bogatstva su pretjerani

Nevladine udruge strahuju za prirodu te smatraju da Zakon otvara prostor špekulantima. 'A zapravo su iza njih skrivene isključivo ambicije profita na obrtaju zemljišta i njegovoj prenamjeni', kazao je Hrvoje Hrabak iz Hrvatske udruge arhitekata.

Udruge zanimaju kriteriji po kojima će se odlučivati o tome koja je investicija strateška, a koja ne, kao i tko će nadzirati rad povjerenstva. 'Članovi povjerenstva su članovi Vlade, članove povjerenstva bira Vlada. O svemu odlučuje Vlada, iz toga je isključen Sabor', kazao je Bernard Ivčić iz Zelene akcije. Marina Škrabalo iz GONGA je rekla da je glavna poluga moći propisivanje da za velike investitore ne važe procedure i rokovi koji vrijede za sve druge poduzetnike, građane i institucije.

Dulju javnu raspravu i kvalitetniji zakon traže i sindikati. 'Sumnjam da se neće poslušati glas razuma koji ima za cilj spriječiti pljačku onoga što je preostalo u Republici Hrvatskoj', kazao je Ozren Matijašević iz HUS-a.

Podrška spornom Zakonu stiže od HDZ-a. 'Načelno da, ali hajmo razgovarati o tom zakonu', kazao je Ivan Milošević. Ministri u Vladi, naravno, brane Zakon. 'Ništa se ne prodaje. Nikakve vode, nikakve šume, nikakvo javno dobro. Samo ubrzavamo ubrzavamo proceduru i dajemo šansu investitorima da investiraju i ljudima da dobiju posao', kazao je ministar Vrdoljak.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju