Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Kritike Vladi

Udruge nezadovoljne Kodeksom savjetovanja sa zainteresiranom javnošću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Devet udruga civilnog društva uputilo je otvoreno pismo Vladi u kojem osuđuju način na koji je Vlada prihvatila Kodeks savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja zakona, drugih propisa i akata.

Potpisnici pisma nezadovoljni su jer tvrde da je Vlada donošenjem Kodeksa željela tek 'pro forma' ispuniti obveze koje za nju proizlaze iz više različitih nacionalnih strategija, a bez stvarne volje da uključi organizacije civilnog društva i drugu zainteresiranu javnost u donošenje odluka te da ih informira o prihvaćanju Kodeksa. Apsolutno je neprihvatljivo da je Kodeks koji bi trebao dati smjernice za učinkovito savjetovanje državnih tijela i zainteresirane javnosti, u konačnici izrađen bez savjetovanja s organizacijama civilnoga društva i bez javne rasprave te prihvaćen daleko od očiju javnosti, na zatvorenoj sjednici, navodi se u pismu.

Pročitajte i ovo Gong upozorio na eventualne izborne nepravilnosti Zabilježili nepravilnost Mostarski HDZ pozivao građane da se registriraju u njihovim prostorijama, Gong upozorio: "Obavijestili smo Povjerenstvo" Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura"

Udruge smatraju da je takvo postupanje u proturječju s prihvaćenim Kodeksom, odnosno s njegovim ciljevima i načelima. 'Vlada je ovakvim postupkom pokazala krajnje nerazumijevanje procesa savjetovanja sa zainteresiranim javnostima jer prihvaćanje dokumenta koji bi trebao doprinijeti uključivanju javnosti u procese donošenja odluka bez da se o tome samu javnost informira, ne može se drugačije nazvati'. U nizu kritika udruge Vladi predbacuju i što je donoseći Kodeks minorizirala ulogu Hrvatskog sabora jer je dokument donesen bez rasprave i odlučivanja u najvišem zakonodavnom i reprezentativnom tijelu.

Otvoreno pismo potpisale su udruge Babe, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava - Osijek, CESI, CMS, Documenta, GONG, Mreža mladih Hrvatske, Zelena akcija i Zelena Istra.

(HINA)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene