Članovi udruge Trans Aid (Foto: Trans Aid)
Članovi udruge Trans Aid (Foto: Trans Aid) Foto: Trans Aid

Udruga Trans Aid podnijela je antidiskriminacijsku tužbu Županijskom sudu u Zagrebu protiv Udruge GROZD zbog diskriminacije i uznemiravanja transrodnih osoba.


Trans Aid optužuje udrugu GROZD da je kao pokretačica građanske inicijative “Istina o Istanbulskoj” "od listopada 2017. do danas širila predrasude i mržnju prema transrodnim osobama i time poticala javnost da u usporedivim situacijama nejednako tretiraju transrodne osobe u odnosu na ostale građanke Republike Hrvatske".

Vezani članci Angela Ponce (Foto: Instagram) Ušla je u povijest: Nova Miss Universe Španjolske krije istu tajnu kao i još neke zvijezde šoubiza Arsen Bauk (Foto: Dnevnik.hr) Bauk o mailu zastupnicima: "Možda je intonacija bila malo lepršava, ali nitko mi nije ništa zamjerio"

Na konferenciji su antidiskriminacijsku tužbu predstavile odvjetnice Zrinka Bojanić i Irena Blauhorn te predstavnik Trans Aida Marlon Marković.

"Smatramo da su materijali i način na koji je vođena kampanja Istina o Istanbulskoj duboko diskriminatorni i problematični na zakonskoj razini, posebno u odnosu na Zakon o suzbijanju diskriminacije, ali i druge propise, Ustav RH te praksu Europskog suda za ljudska prava", kazala je  odvjetnica Zrinka Bojanić.

Udruga Trans Aid očekuje da Ustavni sud pri razmatranju ustavnosti referendumskog pitanja o razvrgavanju Istanbulske konvencije uzme u obzir i sve okolnosti same kampanje Istina o Istanbulskoj te njezine diskriminatorne učinke po transrodne osobe kao ranjivu, manjinsku skupinu u Hrvatskom društvu.

"Kao transrodna zajednica želimo pokazati da ne želimo više ignorirati diskriminaciju i da moramo reagirati da pokažemo da smo punopravni članovi našeg društva, da imamo obitelji, da imamo privatne živote i da ne želimo da nas se diskriminira i vrijeđa", kaže predstavnik udruge Trans Aid Marlon Marković.

"Osnova udružne antidiskriminacijske tužbe su sljedeće teze, iznesene u propagandnim materijalima građanske inicijative “Istina o Istanbulskoj” čiji sadržaj i aktivno širenje u javnosti predstavljaju nepoželjne radnje koje su povrijedile dostojanstvo trans osoba, uzrokovale im strah, kao i neprijateljsko, ponižavajuće i uvredljivo okruženje u hrvatskom društvu:

● Pod krinkom zaštite žena od nasilja Istanbulska konvencija uvodi pojam „roda“ i rodnu ideologiju koja je znanstveno potpuno neutemeljena. Prema toj ideologiji, čovjek se rađa kao neutralno biće koje kasnije može odabrati hoće li biti muškarac ili žena ili neki drugi od brojnih „rodova“( homo, gay, lesbian, queer, trans, incesty, animal, pedo.)

● „Rodno osviještena“ zakonska regulativa u mnogim je zemljama omogućila homoseksualnim parovima, (odnosno osobama raznih „rodnih identiteta“) ne samo da sklapanju „brakove“ već i da usvajaju djecu. Tako se navodnim „pravom“ tih osoba na roditeljstvo krši pravo djece na majku i na oca. Pored toga, potiče se surogatsko majčinstvo i manipulacija ljudskim zametcima.

● „Liberalna pedagogija“ pokazuje se kao potpuno promašena, a psihološki gledano, radi se o metodama kojima se služe pedofili: djecu se zbunjuje mnoštvom prijevremenih i neprikladnih informacija o seksualnosti, zbog čega postaju žrtve tih trauma i razvijaju nezdrav odnos prema seksualnosti…..

● Na kraju dobivamo zatvoren krug i spregu liberalnih spolnih odgoja, širenje spolnih bolesti i spolno razvratnih i problematičnih pojedinaca s čijim sve većim brojem i sve veći dio društva postaje imuno na takve sadržaje. Tako postupno, ono što zapravo je i što je nekada bilo nezamislivo i nemoralno, postaje prihvatljivo i normalno.

● Utjecaj rodne ideologije koja sve više uzima maha, i seksualne edukacije temeljene na njoj, ima za posljedicu zbunjivanje i rastakanje spolnog identiteta, kod djece i kod mladih. Sve je ranija dob ulaska u spolne odnose i sve veći promiskuitet, a time i sve veća raširenost spolno prenosivih bolesti, sve manje sklopljenih brakova, sve više rastava, sve manje djece (demografski slom) itd. postupno se ruši obitelj i obiteljske vrijednosti, a time i cijelo društvo jer je obitelj nositelj društva", navode iz udruge Trans Aid.