Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predstavnici više od stotinu izbjegličkih udruga i zavičajnih klubova Srba iz Hrvatske u otvorenim pismima poslanim predsjednici hrvatske vlade Jadranki Kosor i potpredsjedniku vlade Slobodanu Uzelcu, koje će predati u četvrtak u Veleposlanstvu Hrvatske u Beogradu, od hrvatskih će dužnosnika zatražiti da im hrvatska vlada do trenutka ulaska u Europsku uniju vrati oduzeta imovinska i stečena prava.


U priopćenju poslanom beogradskim medijima, koje je potpisao predsjednik Koalicije udruga izbjeglih Srba Miodrag Linta, stoji da se u pismima koja će biti predana na 16. obljetnicu 'Oluje' traže 'isti standardi u suđenjima za ratne zločine i druga kaznena djela u ratnom razdoblju'.

Vezani članci Osvanuli plakati \'\'Budi e-Srbin\'\' Ne budi samo Srbin... budi e-Srbin. Ponuda od 13. pyjнa: Osvanuli plakati, otkrivamo o čemu se radi Berlinska policija Pucnjava u Berlinu, dio grada blokiran: Ubijen muškarac iz Srbije, dvojica ranjena

Zahtijeva se i da se prekine 'zloporapa popisa i tjeralica kojima se zastrašuju prognani Srbi te da se završi proces ekshumacije i identifikacije posmrtnih ostatka Srba iz svih pojedinačnih i zajedničkih grobnica'. Udruge traže od hrvatske vlade i da počne "ekonomsku obnovu područja koja su bila pod zaštitom Ujedinjenih naroda i vrati toponime s nazivima 'srps'. 

'Tražimo da gospođa Kosor i gospodin Uzelac upoznaju domaću i međunarodnu javnost zbog čega vlada Hrvatske opstruira implementaciju Sporazuma o sukcesij'" koji su 29. lipnja 2001. u Beču potpisali predstavnici država nastalih na području bivše Jugoslavije, navodi se u priopćenju. Dodaje se kako je taj sporazum ratificirao Hrvatski sabor u ožujku 2004. godine.

Predstavnici izbjegličkih udruga u priopćenju navode da se 'u Aneksu G Sporazuma o sukcesiji jasno kaže kako će pravo na pokretnu i nepokretnu imovinu, stanarsko pravo i intelektualnu imovinu koju su građani imali 31. prosinca 1990. biti priznato, zaštićeno i vraćeno' u skladu s utvrđenim standardima i normama međunarodnog prava. (HINA)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju