Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Udruga proizvođača mlijeka traži kontrolni paket

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Udruga proizvođača mlijeka KIM" istupila je danas pred tom mljekarom sa zahtjevom da im se dodijeli kontrolni paket dionica iz državnog portfelja.

Traže da ih s tim u vezi prime premijer Ivo Sanader i potpredsjednik Vlade Damir Polančec kao predsjednik Upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Užas u Podravini "Ispovraćala sam dušu": Voditeljica udruge opisala strašan prizor koji ju je dočekao na Uskrsni ponedjeljak PR Najveće okupljanje poduzetnika Najava konferencije i donatorske gala večere UGP-a

Kontrolni paket potreban nam je da bismo kao proizvođači mlijeka, koji su egzistencijalno zainteresirani za opstanak KIM-a, u budućem Upravnom odboru KIM-a mogli imati svog predstavnika, te da bismo s 25 posto vlasništva plus jednom zlatnom dionicom mogli imati i pravo veta na odluke koje bi ugrožavale razvoj mljekarstva našega kraja, rekao je predsjednik Udruge Zdenko Močnik. Udruga okuplja 1600 proizvođača
mlijeka.

Pojasnio je također da je Udruga nakon medijske hajke na odluku HFP-a o odabiru ponuđača od 2. kolovoza dala podršku tvrtki Chemoderm Ivana Šimića, za čiju ponudu se Fond odlučio, upravo zbog toga jer su od njega kao "sina sela" u budućem vođenju KIM-a očekivali "respekt prema seljacima", kakav ne mogu očekivati od nekog vlasnika iz inozemstva.

Kažu da nisu imali uvid u natječajnu dokumentaciju ni jednog od ponuđača, pa ni Šimića, s kojim se ovih dana sastao njihov Upravni odbor, te svoju podršku daju načelno najboljoj ponudi, a ne nekom konkretno. 

Smatraju, međutim, da bi poništavanje natječaja i raspisivanje novog bilo loše rješenje za daljnji prosperitet KIM-a, jer mu zbog prezaduženosti prijeti i stečaj. Pritom je Močnik pojasnio da ni sada kooperanati ne dobivaju redovito novac od prodaje mlijeka te već nekoliko godina kao da je KIM u stečaju.

Na pitanje novinara kako bi raspodijelili dionice kontrolnog paketa, Močnik je rekao da njih vlasništvo nad dionicama ne zanima u financijskom, već u kontrolnom smislu, te da bi taj paket dionica mogao biti i nedjeljiv i neotuđiv i na rok od sto godina, ali da im se omogući da budu "jezičac na vagi kod ključnih odluka".

Ako bi taj kontrolni paket mogao biti u portfelju Vlade i nedjeljiv, tako može biti i u Udruzi i nedjeljiv. Ideju nam je dao Mladen Kešer, predsjednik Udruge za zaštitu hrvatskog sela iz Kalnika, i mi smo ju prihvatili, rekao je.

Za Polančecovu najavu o mogućem novom natječaju za KIM koji neće biti "restriktivan", tj. kojim se investitorima više neće uvjetovati broj radnih mjesta i rokovi zadržavanja postojećeg kadra, Močnik je rekao za sebe da ima visoku dozu osjetljivosti za zaposlenike KIM-a, ali diktirati potencijalnom investitoru već kroz natječaj i broj radnih mjesta i zabranu otpuštanja kroz dvije godine, smatra "čistom opstrukcijom natječaja".

Predsjednik Radničkog vijeća Dubravko Desović, koji je bio nazočan današnjoj tiskovnoj konferenciji, smatra da "ako netko stvarno želi investirati, treba i više od postojećih 180 radnika", te da to može smetati samo onima koji imaju drukčije namjere, a takve mešetare treba eliminirati natječajem".

Izjavu Damira Polančeca smatra ishitrenom i vjeruje da će Fond i dalje surađivati sa Sindikatom i Radničkim vijećem.

HFP je Odluku o odabiru ponuđača na Natječaju o prodaji 69,96 postotnog vlasničkog paketa KIM-a donio 2. kolovoza. 

Povodom objavljenih novinskih napisa o mogućim nepravilnostima u vrednovanju ponuda Županijsko je državno odvjetništvo u Karlovcu zatražilo 9. kolovoza od nadležnih tijela "izvide i provjeru", posebno provjeru dokumentacije o prodaji KIM-a i pribavljanje ostale potrebne dokumentacije "na okolnosti prodaje". 

Potom je 12. kolovoza Šimić najavio moguće odustajanje od kupovine vlasničkog paketa, ali zadnjih dana pojedini mediji navode da je odustao i od odustajanja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene