Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Udruga Oslobođenje životinja o napadu medvjeda u Kutarevu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz udruge Oslobođenje životinja danas je priopćeno da najoštrije osuđuju i žale zbog izgreda što se prije dva dana dogodio u utočištu za medvjeđu siročad u Kuterevu, kad je medvjed Mrnjo Brundo napao i lakše ozlijedio 19-godišnju volonterku iz Njemačke, a teško ozlijedio voditelja utočišta Ivana Crnkovića-Pavenku koji joj je priskočio u pomoć.

Medvjeda je ustrijelio posjetitelj koji se našao u blizini i koji je
imao urednu dozvolu za nošenje oružja. Ozlijeđeni voditelj utočišta oporavlja se nakon operacije u riječkoj bolnici.

Pročitajte i ovo Policija Malmö Prioritetna meta Strah se širi europskim gradom: "Prijeti se terorističkim napadima, supruga sa kćeri odlazi iz grada" Pomahnitali medvjed u Slovačkoj, ilustracija Harao ulicama grada Slovačke vlasti podigle dronove kako bi ubile pomahnitalog medvjeda: Ozlijedio je 10-godišnju djevojčicu i još četvero ljudi

"Sasvim je nerazumljivo kako je moguće da je voditelj utočišta Ivan Crnković-Pavenka dopustio ometanje medvjeda u njegovu brlogu, pogotovo zato što zbog pretopla vremena medvjedi još nisu utonuli u zimski san", navodi se u priopćenju.

U toj udruzi smatraju kako je nedopustivo da je dopušten ulazak nepoznate osobe u medvjeđi brlog, a zatim i ubijanje medvjeda.
"Žalosno je da uvijek kad se dogodi tragedija, najteže strada nevina životinja zbog ljudske neodgovornosti i neopreza", kaže se te dodaje da je "Udruga u svezi s tim događajem primila puno pisama nezadovoljnih i ogorčenih građana koji su ga najoštrije osudili".

U toj udruzi drže da "iako je utočište za mlade medvjede u Kuterevu u početku bio diletantski pokušaj da se pomogne nezaštićenim životinjama, ono je očito preraslo u svojevrstan 'cirkus' za privlačenje što većeg broja posjetitelja, bez ikakva nadzora i kontrole" te da je "bilo pitanje vremena kad će se dogoditi neki tragičan slučaj".

U udruzi Oslobođenje životinja drže da bi se trebalo više skrbiti za stručnu osposobljenost dobrovoljaca koji sudjeluju u radu utočišta te predlažu da se mlade medvjede u kuterevskom utočištu odhrani pod stručnim nadzorom, a nakon toga da ih se pusti na slobodu u prirodi.

U kuterevskom utočištu za mlade smeđe medvjede smješteni su medvjedi koji su prerano odvojeni od majke, primjerice zbog krivolova, i nisu sposobni za samostalan život. O njima se skrbi, hrani ih i čuva Ivan Crnković-Pavenka, a često mu pomažu dobrovoljci.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene