Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od Linića očekuju izmjene zakon

Sve zbog kredita: Udruga Franak prijavila Hrvatsku narodnu banku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga Franak koja se bori za prava građana opterećenih kreditima u 'švicarcima' danas je podnjela kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu (DORH) protiv Hrvatske narodne banke (HNB).

'HNB je propustio spriječiti banke da ugovaraju i provode jednostranu nezakonitu promjenu kamatnih stopa u desecima tisuća ugovorenih kredita čime je počinio kazneno djelo nečinjenja, ali i kazneno djelo poticanja na kazneno djelo', izjavio je Koordinator pravnog tima Udruge Franak Goran Aleksić.

Pročitajte i ovo Udruga Franak kod predsjednika Milanovića o problemima konverzije kredita Milanović s Udrugom Franak: "Neprihvatljivo je da suci Vrhovnog suda još nisu donijeli odluku" Goran Aleksić, Udruga Franak - 1 IZNENAĐENI PRESUDOM Oštra reakcija čelnika udruge Franak: "Ovo je zajednička kuhinja banaka i sudaca. Banke tu itekako profitiraju jer neće vratiti gotovo ništa"

>> Udruga Franak predala peticiju Saboru, Vladi i HNB-u

Dodao je kako im još jedino preostaje nadati se da će vlada učiniti pomake za boljitak građana obzirom da je, po njegovim tvrdnjama, HNB očigledna kočnica vladavini prava.

Umjesto da se posveti monetarnoj politici i kroz nju pokuša dati potporu hrvatskom gospodarstvu, HNB negira hrvatske zakone i pozitivnu praksu EU u domeni zaštite potrošača, a sve zbog osiguranja prevelikih profita poslovnih banaka, poručili su iz Udruge Franak.

Od tužiteljstva stoga traže poduzimanje odgovarajućih zakonskih koraka protiv, kako ističu, nezakonite prakse HNB-a, a od ministra financija Slavka Linića i vlade očekuju da izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju usklade poslovanje banaka sa Zakonom o obveznim odnosima.

'Očekujemo da DORH istraži naše navode, utvrdi njihovu istinitost i poduzme odgovarajuće pravne mjere. Koje su to mjere ne znam, no oni znaju što će napraviti', poručio je Aleksić okupljenim novinarima ispred sjedišta Državnog odvjetništva u Gajevoj ulici.

Udruga Franak već je zajedno s udrugom Potrošač na zagrebačkom Trgovačkom sudu pokrenula spor protiv osam banaka zbog valutne klauzule u švicarskim francima i jednostrane promjene kamatne stope. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene