Obavijesti Video Pretražite Navigacija
stroga regulacija

Udruga korisnika isparivača: 'Nisu problem e-cigarete, već tekućine iz kućne radinosti''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga korisnika osobnih isparivača u ponedjeljak je poručila da ne postoji niti jedan dokaz da su pojave nekarakterističnih respiratornih oboljenja i smrtnih slučajeva u SAD-u povezani s upotrebom kontroliranih i standardiziranih e-cigareta i e-tekućina, već su problem tekućine iz kućne radinosti.

Udruga korisnika osobnih isparivača (CROHM) u priopćenju navodi činjenice iz istrage krovnog američkog regulatora – Federalne agencije za hranu i lijekove (Federal Drug and Food Administration – FDA) koje je agencija javno komunicirala početkom tjedna.

E-tekućine u kojima se nalazi THC

Pročitajte i ovo Ilustracija od 3. travnja Novi val poskupljenja cigareta: Pogledajte nove cijene Štetnost e-cigareta - 2 Donosi Provjereno Štetan trend koji vabi maloljetnike putem interneta: "Neke poznate ličnosti reklamirale su te proizvode"

FDA je istragom velikog broja slučajeva oboljenja utvrdila da je najveći broj pacijenata koristio e-tekućine u kojima se nalazio THC, psihoaktivna komponenta kanabisa i kemijski spoj naziva vitamin E acetat.

U upozorenju FDA stoji da korisnici e-cigareta ne bi trebali kupovati e-cigarete i e-tekućine bez kontrole proizvodnje, odnosno bilo kakve prerađene e-tekućine u kojima se nalazi ulje s THC-om ili bilo kojom tvari koja nije dio originalno proizvedenih e-tekućina. Najriskantnije je kupovanje proizvoda na ulici od nelicenciranih prodavatelja.

U CROHM-u ističu da ne postoji niti jedan dokaz ili nalaz da su ovi incidenti povezani s upotrebom kontroliranih i standardiziranih e-cigareta i e-tekućina.

"Diljem svijeta milijuni ljudi više od desetljeća koriste e-cigarete bez zdravstvenih problema, a relevantna istraživanja pokazuju znatno manju štetnost korištenja e-cigareta i ostalih proizvoda nove generacije u odnosu na klasične cigarete, uz emitiranje između 90 i 95 posto manje štetnih tvari", navodi udruga.

Hrvatska ima jednu od najstrožijih regulacija

Naglašavaju i da Hrvatska ima jednu od najstrožijih regulacija u pogledu proizvoda nove generacije u koje spadaju i e-cigarete, strožu od zahtjeva EU Direktive o duhanskim proizvodima. Sve e-cigarete i e-tekućine koje se stavljaju na tržište moraju imati sve propisane dozvole regulatornih tijela, kao i proći analizu sanitarne inspekcije Ministarstva zdravstva.

CROHM upućuje na popis svih provjerenih proizvoda i e-tekućina koji se može pronaći na stranicama sanitarne inspekcije.

U međuvremenu, njujorški guverner Andrew Cuomo najavio je u nedjelju hitnu zabranu svih okusa e-cigareta, osim duhana i mentola, zbog porasta oboljenja, pa i smrtnih slučajeva povezanih s njihovim korištenjem.

Najava je uslijedila nakon što je američki predsjednik Donald Trump objavio da njegova administracija razmatra sličnu zabranu diljem zemlje. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene