Banke bi dugove i potraživanja opraštale u zamjenu za poreznu olakšicu, a same će odlučiti kome će i pod kojim uvjetima oprostiti dugovanja.


Udruga banaka podržava ideju ministra Slavka Linića o otpisu dugova ljudima koji su siromašni i bez imovine. Banke bi dugove i potraživanja opraštale u zamjenu za poreznu olakšicu, a same će odlučiti o tome kome će, i pod kojim uvjetima, oprostiti dugovanja.

Vezani članci Slika nije dostupna Diljem EU Hrvati imaju 12.500 štednih računa: 'To je ekonomski neisplativo. Znači postoje neki drugi razlozi' Slika nije dostupna VIDEO Obitelj kojoj je kredit preko noći porastao za 100 tisuća kuna: 'Sad me strah. Zbilja, zbilja strah'

Na naš upit hoće li podržati ideju, potvrdno su se izrazile Zagrebačka i Privredna banka. Ministarstvo financija poručilo je kako tek utvrđuje iznos dugova građana, a tek onda će predstaviti konkretan zakonski prijedlog po kojem bi se otpis duga provodio.

Nezaposlena i s pokojom kunom koju zaradi sa strane, Ksenija sve teže gleda na svoj ugovor o kreditu.

"Ja sam se dogovorila sa bankom da bi plaćala 1350 kuna, dok sam mogla plaćala sam, međutim sad 7 rata sam u zaostatku, jednostavno nisam u mogućnosti plaćat.", pirča Ksenija Zanoški.

Osim troškova života, raste i njezin dug prema banci.

"Željela bi to da platim, kad bih mogla, na bilo koji način. Bilo bi mi super kad bi neka varijanta bila da mi se pomogne, da mi se otpiše kredit.", kaže.

Potraživanja i dugove, kao što su Ksenijini, banke bi mogle otpisivati u zamjenu za porezne olakšice. Iz udruge bankara pozdravljaju inicijativu.

LINIĆEV BOŽIĆNI DAR Otpisuje dugove za 70.000 građana

"Sada otpis takvih nekih kredita je porezno priznati rashod, a prije se trebalo dokazat da su bile poduzete sve pravne radnje. Znači da se utužilo, pokušaj ovrhe, a tek onda se moglo otpisat. To može olakšati i ubrzati postupke i dužnicima i vjerovnicima, što je pozitivno", rekao je Zoran Bohaček iz HUB-a.Prema pravilniku Ministarstva financija, banke će same donositi kriterije tko spada u skupinu onih kojima će se otpisati dugovanja. Prema riječima ministra Linića, otpis dugova dobit će oko 70 tisuća građana."

No država može oprostiti samo svoja potraživanja, a sljedeći su na potezu bankari, koji, u načelu, pozdravljaju ideju.

Porezna uprava: Tek se utvrđuje iznos dugova građana

"Nova zakonska izmjena po kojoj bi se u Hrvatskoj otpis duga građana priznavao kao porezno priznati rashod za prve kuće i stanove u tom će smislu nastaviti našu dosadašnju praksu prema kojoj će se i dalje razmatrati individualno te nalaziti prihvatljiva rješenja za klijenta i banku.", poručuju iz Zagrebačke banke.

"Također će se i sada prilikom donošenje poslovnih odluka kod svakog pojedinog slučaja uzeti u obzir sve specifičnosti, te će se po provedenoj detaljnoj analizi zajedno u dogovoru s klijentom donijeti odluka.", kažu iz PBZ-a.

Iz porezne uprave poručuju da se tek utvrđuje iznos dugova građana. Tek onda predstavit će se konkretan zakonski prijedlog po kojem bi se otpis duga provodio.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook