Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Udbina: Obilježen dan Hrvatskih mučenika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dan hrvatskih mučenika obilježen je danas svečanim misnim slavljem pokraj gradilišta Crkve hrvatskih mučenika na Udbini u spomen na Krbavsku bitku, u kojoj je na današnji dan 1493. poginulo oko deset tisuća hrvatskih vojnika, i na sve one koji su kroz povijest hrvatskoga naroda dali svoje živote za njegovu slobodu.

Misno slavlje pred brojnim vjernicima i hodočasnicima predvodio je riječki nadbiskup i metropolit mons. Ivan Devčić. Uoči mise upućena je sućut obiteljima vatrogasaca tragično stradalih na Kornatima, a vjernici su zamoljeni da u svoje molitve uvrste i njih.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna potvrdio načelnik Tužne vijesti iz Udbine: Preminula legendarna baka Milka Perić Obilježena 75. godišnjica Bleiburga - 2 NAKON AUSTRIJSKOG ''NE'' Godišnjica Bleiburga: Komemoracija na tri lokacije, Sabor objavio detalje

Misi je prethodio križni put od crkve Sv. Marka Groba te mimohod branitelja, motorista koji su iz mjesta hrvatskih stradanja - od Drugog svjetskog rata preko Bleiburga do Domovinskog rata - donijeli pred oltar osamdesetak spomen-kamena za novu crkvu.

Mons. Devčić je u propovijedi ukazao na nužnost dijaloga, najprije onog srca i uma u svakom pojedincu, a potom i dijaloga u međusobnim odnosima. On smatra da dijalog treba biti otvoren svima, a da bi bio moguć, potrebno je da "svi sudionici budu ravnopravni, sposobni jedni druge čuti i otvoriti srce različitim oblicima suživota".

Upitao se nije li izostanak dijaloga jedan od glavnih uzroka "mnogim našim nerazumijevanjima, etiketiranjima, predrasudama, društvenim nesigurnostima i razilaženjima s obzirom na prošlost i naš put u budućnost" i "ne odražava li se u nedostatku volje za dijalog dublja bezvoljnost i nemoć čovjeka".

Našavši moguće objašnjenje krbavskog poraza u razilaženju njihovih junačkih srca s razumom jer nisu promislili mogu li se uspješno suprotstaviti neprijatelju snagama s kojima su raspolagali, mons. Devčić je ocijenio da je takvo razilaženje srca i razuma u hrvatskoj povijesti konstanta.

"I danas mnogi na našu stvarnost gledaju pretežno očima srca, dok drugi smatraju da nam više od svega treba pameti i znanja", rekao je, dodajući da rješenje nije u alternativi, nego u prožimanju i sintezi jednog i drugog. Dodao je da se i pri gradnji crkve na Udbini pokušalo uskladiti srce i razum "kako se ne bi gradilo nešto što nema opravdanja ili što se ne može dovršiti".

Gospićko-senjski biskup mons. Mile Bogović zahvalio je svima angažiranima na izgradnju crkve, uključivši i darovatelje. Izvijestio je da je dosad prikupljeno 17 milijuna kuna, što je četvrtina potrebnih sredstava, od čega je više od sedam milijuna kuna utrošeno. Mons. Bogović je rekao da se predviđa da će radovi na crkvi biti završeni do lipnja 2009., izrazivši nadu da će se već iduće godine "umjesto vrha dizalice vidjeti vrh tornja nove građevine".

"Crkva na Udbini bit će slika Isusove crkve u koju su uzidani svi koji su uz Krista prianjali po vjeri i krštenju", rekao je
porečko-pulski biskup mons. Ivan Milovan.

Misnom slavlju nazočni su, među ostalima, bili zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa, dubrovački biskup Želimir Puljić, porečko-pulski, generalni vikar vojnog ordinarijata mons. Josip Šantić, ličko-senjski župan Milan Jurković i potpredsjednik Hrvatskog sabora Darko Milinović.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene