Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zbunjeni početkom školske godine

Učiteljica iz Splita: "Dobro je da će roditelji moći dopratiti prvašiće. Bilo bi grozno da ja prestrašenu djecu zgrabim i odvučem u školu"

Vilma Rađa, učiteljica
Vilma Rađa, učiteljica DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Vilma Rađa, učiteljica Vilma Rađa, učiteljica Foto: DNEVNIK.hr Miljenko Bitanga, ravnatelj OŠ Ravne njive Miljenko Bitanga, ravnatelj OŠ Ravne njive Foto: DNEVNIK.hr Učionica, ilustracija - 1 Učionica, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Učionica, ilustracija - 2 Galerija 1/4 >>
Sutra će se znati pojedinosti o početku nastave u Hrvatskoj. Učitelji imaju "sto upitnika iznad glave" pa su ministru poslali pismo s deset najvažnijih pitanja.

Reporter Dnevnika Nove TV Mario Jurič u Splitu je uoči početka nove školske godine razgovarao s učiteljicom i ravnateljem osnovne škole Ravne njive.

Pročitajte i ovo Ilustracija prodor koronavirusa Obustavljena istraga! Osoblje Doma za starije i nemoćne u Splitu nije krivo za 18 smrtnih slučajeva Ilustracija koronavirus.hr Ugašena stranica koju smo tijekom pandemije svakodnevno posjećivali

Vilma Rađa, učiteljica u OŠ Ravne njive kaže da se uoči početka nastave više osjeća zbunjeno nego uzbuđeno jer svaki dan dolaze nove informacije koje treba procesuirati i uvesti u planove i programe.

"Evo neposredno prije ovog razgovora sam saznala da će jedan roditelj ipak moći doći s prvašićem u školu i to me zaista utješilo jer bi bilo grozno da ja prestrašenu djecu zgrabim, odvučem u školu, roditelji ostanu vani, djeca mi plaču u učionici, traže roditelja...", kaže učiteljica te dodaje kako će sigurno biti lakše i sigurnije za djecu da ih roditelji doprate u školu.

Rađa smatra da se u školama neće moći kontrolirati mjere koje je stožer propisao, pogotovo o distanci.

Miljenko Bitanga, ravnatelj OŠ Ravne njive, vjeruje da će sve biti u redu i da roditelji ne moraju stvarati paniku jer postoji više ulaza u školu, dezinficijensi su nabavljeni i bit će dostupni svima, a vjeruje svojim nastavnicima i kadru.

Nastava će se razlikovati od škole do škole

Darijan će igralište za deset dana zamijeniti školom. Ima torbu, ali i laptop. "Ja bih išao u školu pa da vidim frendove“, kaže učenik. Neizvjesno je kakva ga nastava  očekuje.

"Moja najveća briga je priprema njega za to što ga očekuje i nas samih što se tiče npr. u koliko sati počinje i završava“, kaže majka Nana Gulić. Provedba nastave razlikovat će se od škole do škole.

"Kod nas će biti tjedan-tjedan. Tjedan dana jedna grupa fizički u učionici, druga grupa iste predmete prati od doma online“, rekla je Mirjam Vinković Rangel, v.d. ravnatelja škole I. Filipovića.

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs najavljuje kako će se na raspolaganje staviti sve moguće varijante online nastave.

SDP-ov savjet za obrazovanje traži odgodu početka nastave.

"Da resorno ministarstvo da jasne upute, plan koji je provediv, maksimalno sigurnu nastavu“, kazala je Suzana Kačić-Bartulović.

Sindikat učitelja poslao je ministru otvoreno pismo. Mnoga su pitanja, kažu neriješena. Ministar kaže da će već sutra biti objavljen opširan dokument koji će dati detaljne informacije o organizaciji nastave i odgovoriti na većinu pitanja.

Zabrana zapošljavanja dovela je do smanjenog broja tehničkog osoblja u mnogim školama

"Nadamo se da se naše spremačice neće razboljeti“, rekla je Božena Nikoletić ravnateljica OŠ Stjepan Radić Metković.

"Reći će da imaju potrebu iz tog i tog razloga i dobit će mogućnost zapošljavanja na određeno vrijeme“, rekao je Fuchs.

Osnivači škola osigurat će maske i dezinficijense. Onima koji ne budu mogli, pomoći će država, a sanacija potresom pogođenih zagrebačkih škola pri kraju "Od ukupno 435 obrazovnih objekata smo bili primorani prionuti obnovi 175 koji su nastradali u potresu. Samo 14 neće biti uporabljivo 7. rujna“, kaže Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba.

Jedan od najistaknutijih svjetskih virologa i mikrobiologa tvrdi da odlazak u školu za vrijeme pandemije za djecu ne predstavlja velik rizik jer imaju dobar imunitet, a ni epidemiološka slika Hrvatske, kaže, nije toliko loša.

Teže je roditeljima nego djeci

"Trebate uzimati u obzir ne samo broj zaraženih, nego i broj teških slučajeva, a vi ih nemate mnogo. Pozitivan test na Covid 19 ne znači da je pacijent bolestan. Moramo uzeti u obzir osnove virologije o ovoj vrsti virusa koja nije smrtonosna, a imamo četiri koronavirusa koji se ponavljaju svake zime, to su virusi prehlade, zato smatramo da će i ovaj virus postati uobičajen i morat ćemo se nositi s tim. Zbog toga ne možemo zaustaviti aktivnosti koje su ključne za državu“, rekao je dr. Giorgio Palù virolog i mikrobiolog.

Mama prvašića Gabrijela misli da je teže odraslima nego djeci.

"Gledano s roditeljske perspektive se stvari čine složenije nego možda u usporedbi s dječjom perspektivom. I smatram da će djeca se brzo prilagoditi novonastaloj situaciji“, kaže Ivana Velčić, majka prvašića.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene