Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teško stanje u prosvjeti

Učitelji prosvjedovali na Markovom trgu; Jovanović: Imaju to pravo, ali...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Učitelji su prosvjedovali zbog teškog stanja u prosvjeti, a Željko Jovanović iz Splita im je poručio da nije točno da su bilo što izgubili.

Sindikat hrvatskih učitelja (SHU) prosvjedovao je u petak na Markovu trgu protiv teškog stanja u prosvjeti i daljnjeg smanjivanja prava zaposlenika u osnovnom školstvu.

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Prosvjed radnika Autotroleja Traže bolje uvjete Radnici javnog gradskog prijevoznika u Rijeci prosvjeduju: "Izrabljuje ih se i plaća ispod minimalca"

Predsjednica SHU Sanja Šprem ustvrdila je da su prosječne plaće u prosvjeti najniže među 19 javnih djelatnosti, te prozvala Vladu da gazi njihova ljudska i radnička prava i dostojanstvo, izbjegava ispunjavanje ugovornih obveza, raskida kolektivne ugovore i marginalizira sindikate. Pozvala je Vladu da se ne igra s budućnošću zemlje, jer "ako misle da je obrazovanje skupo, vidjet će koliko tek košta glupost i neznanje".

S druge strane, Vlada nekima oprašta porezne dugove i daje veća prava, a na prosvjetarima štedi i poziva ih na strpljenje, istaknula je Šprem obraćajući se skupini od više stotina prosvjednika.

Svjesni smo nužnosti provedbe reformi, ali njihov teret trebamo jednako podnijeti svi, poručila je pozvavši Vladu da to pokaže svojim primjerom. Vratite nam vjeru u politiku, reforme i dijalog, demokratsku kulturu i toleranciju, iskrene namjere i poštenje, dokažite da ste za to sposobni, poručila je Šprem.

Ribić: Vlast ne zna voditi državu

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić optužio je vlast da vodi lošu ekonomsku politiku i ne zna voditi državu, nemoćna je i laže, pa joj treba poručiti neka položi račune biračima i ode. Kada se problemi ne mogu rješavati za stolom, moraju na ulici. Svrha je prosvjeda pritisak na vlast pa trebaju biti što masovniji, kazao je Ribić.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec ocijenio je politiku prema obrazovanju rušilačkom i pozvao sindikalce na zajedničke akcije i prosvjede, jer "ne smiju dopustiti uništavanje budućnosti".

Predsjednik Sindikata obrazovanja EU 21 Dalimir Kuba optužio je ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića da im je otkazivanjem kolektivnog ugovora zajedno s ministrom financija Slavkom Linićem "zabio nož u leđa i na njega još objesio kaput." Jovanoviću je poručio "neka idu on i njegov prijedlog novog kolektivnog ugovora" i "neka si ga poždere".

Prosvjednici su nosili transparente s porukama "Gdje je nestala zemlja znanja?", "Obilje riječi - nedostatak djela", "Upropaštena prosvjeta - Hrvatska pokrenuta u ponor", "Rane od rezova u obrazovanju nikada ne zacjeljuju" i dr.

Prva u nizu akcija

Prosvjednici su najavili da je to samo prva u nizu akcija koje će uslijediti, te se nakon završetka prosvjeda mirno razišli.

Resorni ministar Željko Jovanović u Splitu je komentirao prosvjede rekavši da je Hrvatska slobodna demokratska država u kojoj svatko tko smatra da mu je neko prao povrijeđeno ima pravo prosvjedovati.

Jovanović: Nitko neće biti na gubitku'

"Učitelji imaju pravo prosvjedovati. Međutim, ja sam održao sastanak sa sve tri sindikalne podružnice u sustavu obrazovanja i znanosti, od osnovnoškolskog preko srednjoškolskog do visokog. Hrvatska vlada je na svojoj sjednici u četvrtak pokrenula postupak pregovaranja o granskom kolektivnog ugovoru tako da nikakav razlog u tom smislu ne postoji. Prema tome, naš socijalni dijalog traje. Otkazni rok za granski kolektivni ugovor je tri mjeseca tako da nije točno da su učitelji bilo što izgubili. Njihova prava su jednaka kao što su bila i prije šest mjeseci. U ovom periodu pregovaranja ono što mi kao Vlada želimo, želimo da se granski kolektivni ugovori u osnovnim i srednjim školama, visokom obrazovanju i znanosti usklade s temeljnim kolektivnim ugovorom i da pregovaramo samo o dodacima na plaće na način da ti dodaci budu ujednačeni za osnovne i srednje škole, te visoko obrazovanje i znanost i za sve zaposlene u državnoj službi i javnom sektoru. Prema tome, nitko neće biti na gubitku nego će svima biti omogućeno da imaju jednaka prava sukladno mogućnostima Hrvatske države', rekao je Jovanović.

'Nije točno da štedimo na ljudima koji nam uče djecu'

'Tko štedi na ljudima koji nam uče djecu? Ponavljam još jednom, to nije točno. Stavimo brojke na stol, idemo razgovarati o brojkama', poručio je ministar i dodao kako su jedino učiteljima i nastavnicima rasle plaće otkada je ova Vlada preuzela vlast. 'Mi znamo da su te plaće male i da bi morale biti veće, ali da bi bile veće mora rasti proizvodnja, bruto domaći proizvod, moramo imati više novaca da bi mogli više podijeliti. Trenutno novaca nema. Državni proračun je u proceduri prekomjernog deficita, moramo smanjivati sveukupne troškove, ali to ne znači da se štedi na obrazovanju i znanosti zato što je proračun Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta svake godine otkad je moja Vlada preuzela upravljanje rastao. Nije točno da se na učiteljima štedjelo ako je proračun bio veći. Ulaganja u obrazovanja i znanost su svaku godinu sve veća', zaključio je ministar koji je najavio skorašnji natječaj i zapošljavanje 250 novih znanstvenih novaka.


'Ako želimo zaista ozbiljno i odgovorno razgovarati treba sjesti za stol, staviti papire na stol i ja ću dokazati da je obrazovanje i znanost napredovalo. Ostaje i obećanje premijera, kada bude više novaca prvi će to na plaća osjetiti učitelji i nastavnici', poručio je ministar. (Hina/T.K/Ma.B.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene