Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ponuda im je ponižavajuća

Učitelji odbili povećanje plaće od 3 posto, ministrica Divjak tvrdi: "Nema novca zbog Uljanika"

Učitelji odbili povećanje plaća od tri posto (Foto: Dnevnik.hr) - 5
Učitelji odbili povećanje plaća od tri posto (Foto: Dnevnik.hr) - 5 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Učitelji odbili povećanje plaća od tri posto (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Učitelji odbili povećanje plaća od tri posto (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Učitelji odbili povećanje plaća od tri posto (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Učitelji odbili povećanje plaća od tri posto (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Foto: DNEVNIK.hr +0 Učitelji odbili povećanje plaća od tri posto (Foto: Dnevnik.hr) - 6 Galerija 1/3 >>
Baš kao i liječnici, i učitelji i nastavnici odbili su ponudu Vlade o povećanju osnovice za 3 posto. Ističu da obrazovanje Vladi nije prioritet. Poruke ministrice obrazovanja i premijera su različite.

Oko 80 posto učitelja osnovnih i srednjih škola odbilo je Vladinu ponudu za povećanje plaća od 3 posto.

Pročitajte i ovo Prosvjed radnika Autotroleja Traže bolje uvjete Radnici javnog gradskog prijevoznika u Rijeci prosvjeduju: "Izrabljuje ih se i plaća ispod minimalca" Plaće - 2 hladan tuš Veliko razočaranje za mnoge radnike u javnom sektoru: "To stvarno nije pošteno"; Ministar u Dnevniku Nove TV objasnio što se dogodilo

Gordana je učiteljica pred mirovinom. Za nju je Vladina ponuda, nakon 35 godina staža, ponižavajuća.

"Nisam dočekala realizaciju ni jednog obećanja kojeg sam se u svojem radnog vijeku naslušala. Zbog toga sam odlučila da ovu ponudu Vlade nikako ne mogu prihvatiti.", poručila je učiteljica Gordana Kovač.

Iz Sindikata Preporod kažu kako bi se Vladinom ponudom tek vratili na svoje plaće iz 2009. Tvrde kako im u posljednjih 10 godina, u odnosu na povećanje troškova, plaće zaostaju za 18, 9 posto.

"Mi to moramo promatrati u kontekstu porasta troškova života, od kojih su neki ključni troškovi porasli 33 posto, a ne 3 posto.", kaže Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod.

Divjak: Novca nema zbog Uljanika

Prijete blokadom škola, ako treba, i referendumom. Demotivirani učitelji velik su problem za resornu ministricu koja je danas u Saboru za 2019. najavila kurikularnu reformu u svim školama.

"Može li takav učitelj i nastavnik biti nositelj bilo kakvih promjena koje će njemu predstavljati objektivno više posla, a on zapravo raditi za sve manje i manje novaca. Naš je odgovor na to pitanje - ne može!", poručuje Stipić.

Ministrica pak je u utorak poručila kako učitelji zaslužuju više, ali da država zbog Uljanika novca nema.

"Nažalost u ovoj situaciji gdje su stvarno angažirane milijarde kuna za plaćanje dugova Uljanika i garancija koje treba vratiti bojim se da je to sada teže.", kaže ministrica.

Ispaštaju li učitelji doista zbog Uljanika?

"Naša je pozicija o tri posto vrlo principijelna, čvrsta. Što se tiče ovih pozicija sa sindikatima, oni su nevezani za to, ali načelno govoreći sa većim suficitom veći je manevarski prostor za sve.", kaže premijer Plenković.

Upitan znači li to da se nije dogodilo to jamstvo možda bi bile veće plaće, odgovorio je: "Ne. Ja to nisam rekao."

A škverani Uljanika primili su minimalac za rujan, no i dalje su u štrajku. Uskoro bi im se mogli pridružiti i učitelji. Nezadovoljni škverani - nezadovoljni učitelji.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene