Svakog dana, samo u Zagrebu, najmanje je jedna starija osoba opljačkana na vlastitom pragu od lažnih inkasatora, masera, bankara, policajaca.


Neke nesretne žrtve nasjednu i nekoliko puta. Policija savjetuje, ako niste sigurni trebate li osobu pustiti u kuću, nazovite 192 i pitajte policiju.

Pokradeni dvaput

Vezani članci Policija traži muškarca VIDEO Prepoznajete li ovog muškarca? Pištoljem je pokušao opljačkati trgovinu u Dubrovniku Nika Perenčević i Emil Tedeschi Tedeschijev sin zaustavio trajekt: "Ja sam u premijerovom osiguranju"

Dobar dan, inkasator. Ili maserka, ili policajac ili osvojili ste nagradu. Osamdesetogodišnje supružnike Mariju i Josu pokrali su dvaput. Kako nam je objasnila Marija Špadina, prvo je došao muškarac koji je rekao da očitava struju, a onda im je uzeo dva novčanika. Nakon njega došao je muškarac koji se predstavio kao policajac koji im je rekao da im donosi pokradene dokumente.

Njezin suprug pustio ga je sretan jer ne mora vaditi dokumente. Njemu su, kaže, dali kartice od banke. Pitao ih je gdje im je PIN, a kad su rekli da ga nemaju sam je počeo tražiti i uzeo neki papir.

Provjerite tko vam je na vratima

''Nema nikakve štete za naše građane ako oni iza zatvorenih vrata kažu toj osobi sačekajte, mi bi htjeli provjeriti jeste li vi doista djelatnik banke odnosno djelatnik policije i na telefone mogu dobiti informaciju u vrlo kratkom vremenu. Telefon je 192'', kaže Velimir Tišma, služba prevencije PUZ-a.

Ali nema nikakvog razloga da se ikog pušta u kuću.

Gospođa Mira kaže da neće nikoga pustiti u kuću čak ni ako joj pokažu iskaznicu. Gospođa Nada pak kaže da bi pustila u kuću osobu ako joj pokaže iskaznicu, međutim na tvrdnju što ona zna je li iskaznica lažna ili prava kaže samo ''e, to ne znam''.

Gospođa Magdalena rekla nam je da uglavnom otvori vrata, a ako ju ne interesira puno što joj se nudi kaže doviđenja.

Gospođa Mirjana kaže da joj se zna dogoditi da čitavu noć spava otključanih vrata, ali, dodaje, ona živi u neboderu na 15. katu pa ima ljudi prije nje na udaru.

Ali ima i sposobnih lopova, pa krenu odozgo prema dolje.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju