Roditelji iz Svetog Lovreča poveli su se postojećim pozitivnim primjerima iz Hrvatske i svijeta.


Osnovna škola Joakima Rakovca iz Svetog Lovreča prva je u Istri uvela školsku odjeću - odnosno majice za sve učenike.

Vodeći se već postojećim pozitivnim primjerima iz Hrvatske i svijeta, žele djeci osigurati odrastanje bez društvenih, socijalnih i ekonomskih razlika.

U istim majicama i pod zajedničkim logom ususret novim znanjima krenuli su školarci u Svetom Lovreču. Imaju ljetnu i zimsku verziju uniforme. Boju biraju sami. U tome su kažu, guštali. Baš kao što guštaju i ujutro kad već znaju što će odjenuti.

Školska se uniforma u ovom i svim dosadašnjim primjerima pokazala kao predmet kojim je moguće razlike svesti na minimum.

"Sad su svi nekako jednakiji, evo to bi rekla, u navodnicima jednakiji, s obzirom na društveni i ekonomski status", smatra Snježana Vujić, učiteljica.

Slažu se s time i psiholozi. Sigurno okruženje, stvaranje identiteta, poticanje razvoja suradnje i timskog rada samo su neke od prednosti uniformi.

"Kad se stvori uvjet jednog sigurnog poticajnog okruženja koje ipak stvara nošenje odjeće koja čini jedan kolektiv tu zapravo se stvara sigurnost u kojoj se može pokazati i osobnost i kreativnost", kaže Lidija Malčević Lovrić, pedagoginja i psihologinja.

Ovu promjenu u školi zapravo su pokrenuli sami roditelji. Mali korak, kažu, za jedno bolje sutra. Inicijativu je pozdravila cijela škola na čelu s ravnateljicom.

"Učiteljice nisu ni prije gledale tu razliku među učenicima možda su više učenici međusobno gledali kako je tko odjeven i onda su se tu sigurno socijalne razlike vidjele. Sada su sigurno manje vidljive", ističe ravnateljica škole Nataša Lakoseljac.

Jer razlike zapravo uopće ne bi trebale biti bitne. A škola je upravo uz obitelj najbolje mjesto gdje to djeca mogu i naučiti.