Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reforma školstva

Učenici dobili tablete bez kamera, dio nastavnog programa im ostao nedostupan

Pljušte kritike na račun reforme (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Pljušte kritike na račun reforme (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr
Tableti nabavljeni za škole uključene u projekt Škole za život stigli su bez iznimno bitne komponente, kamere. Riječ je o tabletima Noa.

Većina škola uključenih u reformu obrazovanja ovo je ljeto naručila tablete od iste tvrtke, Hangar 18.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nastavni sadržaj na tabletima Škole dobile 91 tisuću tableta: ''Ovo je važan korak. On će doprinijeti dinamici nastave i motivaciji učenika'' Slika nije dostupna Ministarstvo će razmotriti Učitelji potpisali peticiju za ukidanje anonimnog prijavljivanja: ''Uvukao se strah i pod takvim je pritiskom teško raditi''

Tableti su naručeni prema tehničkim specifikacijama koje je školama početkom srpnja zadalo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a cijena im je bila 1000 kuna bruto, piše Jutarnji list.

U specifikacijama Ministarstva, među uputama o operativnom sustavu, procesoru, memoriji, bateriji, jamstvu i torbici, o kameri nije bilo ni riječi. "Mi ravnatelji nismo krivi. Dobili smo specifikaciju Ministarstva i po njoj proveli natječaj. Gledao sam da naručimo upravo ono što je navedeno", komentirao je Tihomir Engelsfeld, ravnatelj zagrebačke V. gimnazije, u koju su stigla 182 tableta bez kamera.

Slično je i u drugim školama u kojima su djeca dobila tablete iste tvrtke. Naime, u školama u kojima se provodi reforma, naručeno je pet vrsti tableta. Hangar 18 je, prema njihovim podacima, od ukupno 8000 tableta za 74 Škole za život, isporučio oko 6000 tableta Noa bez kamera.

Otežan pristup nastavnim sadržajima

Bez kamera, učenicima je otežan pristup pojedinim digitalnim nastavnim sadržajima, a ostaju i bez predviđene mogućnosti fotografiranja ili snimanja videa za potrebe nastave. Iz Školske knjige će zbog ovog propusta zatražiti službeno očitovanje Ministarstva obrazovanja.

"Napominjemo da je Ministarstvo uputilo isključivo smjernice, a ne naputke školama koje su na temelju istih samostalno birale dobavljače. Naglasak je bio na optimalnim tehničkim karakteristikama koje su preduvjet za efikasno korištenje eksperimentalnih nastavnih materijala, a budući da nije bilo minimalnih zahtjeva za kvalitetu kamere, ista nije bila specificirana kao što primjerice nije bila specificirana ni vrsta zvučnika, jačina baterije, tipkovnica na hrvatskom jeziku ili punjač za europsku kontinentalnu struju", priopćeno je iz Ministarstva.

Iz tvrtke Hangar 18 poručuju kako su isporučili točno ono što je od njih naručeno. "Škole su nam poslale specifikacije tražene opreme, a u njima nema kamera. Mi smo kao proizvođač Noa pametnih uređaja za ovu potrebu pokrenuli cijelu proizvodnju uređaja u Kini po dobivenim specifikacijama. Gdje je nastao problem i zašto su zatraženi tableti bez kamera, mi ne znamo", poručuju u toj tvrtki.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene