Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ubrzanje pristupnih pregovora s Hrvatskom i Turskom bit će jedan od prioriteta švedskog predsjedništva, ali će napredak ponajviše ovisiti o njima samima, izjavio je danas u Bruxellesu švedski premijer Frederik Reinfeldt.


'Nastavak pristupnih pregovora s Hrvatskom i Turskom bit će jedan od prioriteta švedskog predsjedništva, ali će napredak u najvećem dijelu ovisiti o tim dvjema zemljama', rekao je Reinfeldt skupini novinara u Bruxellesu, gdje je sudjelovao na seminaru u organizaciji Centra za europske političke studije (CEPS). Švedska preuzima predsjedništvo od Češke 1. srpnja.

Reinfeldt je rekao da je potrebno riješiti bilateralni prijepor sa Slovenijom kako bi se mogli nastaviti hrvatski pristupni pregovori. 'Taj spor treba gurnuti u stranu i zato podupiremo pokušaj povjerenika za proširenje Ollija Rehna. U zajedničkom je europskom interesu da se pregovori s Hrvatskom nastave, a to je važno i za regiju', rekao je švedski premijer.

Vezani članci Ljubljana, ilustracija Susjedi proglasili kraj epidemije: "Za nama je teška godina i pol, ali još nismo prošli kroz cilj" Popuštanje mjera u Sloveniji, ilustracija Susjedi ulaze u narančastu zonu: "Približavamo se točki kad će epidemija biti zaustavljena"

Reinfeldt je rekao da će švedsko predsjedništvo raditi na 'jačanju europske perpsektive zemalja zapadnog Balkana na temelju njihova individualnog napretka'.