Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Debelu zmiju, dugu gotovo 2 metra ubili su mještani Raštevića u zadarskom zaleđu.


Susret s gmazom dugim gotovo 2 metra Rosa Brkljača-Raštević neće još dugo zaboraviti. Još drhti dok prepričava događaj. 'Kad sam ugledala prestrašila sam se, nisam znala što ću. Razmišljala sam što sad da napravim, nisam mogla vjerovat da tako nešto može postojat', prisjeća se Rosa.

Vezani članci Slika nije dostupna Oprez, nije za ljude slabijeg želuca: Evo što čini ugriz čegrtuše Slika nije dostupna Ne gledati prije spavanja: Zavirio je u jamu punu ljutih čegrtuša

Prestrašeni mještani zmiju su zatukli lopatom. No u ovom, kao i u većini slučajeva radilo se o potpuno bezopasnom kravosasu. Na području Hrvatske obitavaju 3 otrovnice. Poskok, riđovka i planinski žutokrug. Lako ih se može prepoznati prema šarama i obliku glave.

Ljeti često možemo naići na cestama na pregažene zmije i guštere. No gmazovi u principu izbjegavaju ljude i grizu samo u samoobrani. Prema statistikama godišnje od 100 tisuća ljudi njih 5 doživi ugriz. No važno je znati da otrovnice uvijek ne ispuste otrov. A kada ga ispuste rana brzo otječe. Unesrećenog je važno smiriti, pravilno podvezati i hitno odvesti liječniku.

'Ako ste činili podvez, onda to učinite iznad mjesta gdje je ugriz, iznad ugrizne rane i provucite jedan prst vaše šake gdje se može ispod toga podveza podvući. Ako ne može onda je to prejako stegnuto', objašnjava infektolog Boris Dželalija.

U većini slučajeva nastradaju upravo zmije, jer priučeni strah od gmazova često je mnogo veći od prave opasnosti.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju