Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odbijeno puštanje iz pritvora

'Ubadao nožem i ponižavao zarobljenike u Lovasu 1991.'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ljubanu Devetaki i Petroniju Stevanoviću odbijeno je puštanje iz pritvora.

Na suđenju četrnaestorici optuženih za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Lovasu 1991. godine, pred Vijećem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, zatraženo je, a potom i odbijeno, puštanje iz pritvora prvooptuženog Ljubana Devetaka te optuženog Petronija Stevanovića.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Suđenje za zločin u Lovasu: 'Udarao sam palicom po nogama, bilo mi je žao udarati ih po glavi' Slika nije dostupna Novi upravitelj osječkog zatvora

Branitelji Devetaka i Stevanovića zatražili su za svoje branjenike dozvolu da se brane sa slobode, navodeći kako oni ne bi time ugrozili sudski postupak te utjecali na svjedoke, dok se tužiteljska strana tome usprotivila podsjetivši na to da su upravo njih dvojicu brojni dosad ispitani svjedoci izravno teretili za zločine u Lovasu.

Više svjedoka, među kojima i brojni mještani Lovasa, Devetaka su u svojim iskazima označili kao glavnog u selu nakon upada srbijanskih snaga, dok su za Stevanovića izjavili kako je zlostavljao i premlaćivao hrvatske zarobljenike, da ih je ubadao nožem i ponižavao te bio jedan od najbrutalnijih.

U pritvoru su, uz njih dvojicu, donedavno bili i drugooptuženi Milan Devčić te trećeoptuženi Milan Radojčić, koji su sredinom listopada, odlukom Prizivnog suda u Beogradu, pušteni da se brane sa slobode, kao i ostali optuženi. Prizivni sud odlučio je da se mogu braniti sa slobode nakon što su njihovi branitelji uložili žalbu na odluku suda. donesenu krajem rujna, o produljenju pritvora za svu četvoricu.

Nastavak suđenja sredinom studenog

Ispitivanjem oštećene Nade Čehajić, u to vrijeme uposlene u Vukovarskoj bolnici, završena je serija saslušanja u listopadu. Nastavak suđenja očekuje se sredinom studenog. Čehajić je, pozvana kao svjedok tužiteljske strane, u nastavku dokaznog postupka navela kako je u vrijeme događaja u Lovasu radila u Vukovarskoj bolnici te da nema izravnih spoznaja o događajima u selu, kao i da je kasnije doznala da joj je tamo 12. listopada poginuo suprug, a 18. listopada na minskom polju polubrat Tomislav Sabljak.

U utorak je videovezom iz Županijskog suda u Vukovaru svjedočila Marija Vidić, ranjena od granate prilikom napada srbijanskih snaga 10. listopada 1991., koja je navela kako joj je suprug Marko Vidić poginuo na minskom polju te da nema detaljnijih spoznaja jer je dva tjedna nakon ranjavanja provela u bolnici u Šidu.

Suđenje je počelo 2008. godine Suđenje za zločine u Lovasu počelo je 17. travnja 2008., nakon što je srbijansko državno odvjetništvo za ratne zločine optužilo 14 osoba da su kao pripadnici JNA, lokalne teritorijalne vlasti i paravojne postrojbe 'Dušan Silni' u listopadu 1991. počinili ratni zločin nad 70 civila u tom mjestu.

Za ratne zločine optuženi su pripadnici tadašnje lokalne vlasti u Lovasu Ljuban Devetak, Milan Devčić, Milan Radojčić i Željko Krnjajić, pripadnici bivše JNA Miodrag Dimitrijević, Darko Perić, Radovan Vlajković i Radisav Josipović, te pripadnici postrojbe 'Dušan Silni' Jovan Dimitrijević, Saša Stojanović, Dragan Bačić, Zoran Kosijer, Petronije Stevanović i Aleksandar Nikolaidis.

Postrojba od 60 dobrovoljaca

Po optužnici, Ljuban Devetak je u početku listopada 1991., zajedno s pripadnicima stranke Srpske narodne obnove koju je vodio Mirko Jović, u Šidu i Novoj Pazovi osnovao postrojbu od 60 dobrovoljaca, u nakani da napadne selo Lovas, naseljeno pretežito hrvatskim stanovništvom. Napad je izveden 10. listopada 1991., kad su u rano jutro optuženici upali u selo i nekoliko sati nasumce otvarali vatru, bacali bombe na kuće te ubijali civile u kućama i po ulicama.

>> Ratni zločin u Lovasu: Postupak počeo ispočetka

>> 'Prozivali bi zarobljenike i tukli ih, a potom tjerali u minsko polje'

Kako se dodaje u optužnici, teritorijalna vlast je, s Devetakom na čelu, 17. listopada naredila da se svi muškarci u dobi od 18 do 65 godina okupe ispred zgrade Zemljoradničke zadruge, čemu se odazvalo njih 70-ak. Taj i sljedeći dan pripadnici postrojbe 'Dušan Silni' okrutno su fizički zlostavljali oko 20 zatvorenih civila, a 18. listopada skupinu od oko 50 mještana Lovasa natjerali su u minsko polje, gdje je poginulo 20 i ranjeno 12 civila. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene