Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na ulazu u osječku tržnicu već godinama rabljenu robu prodaju uglavnom stariji ljudi lošijeg imovinskog statusa. No, za uličnu prodaju zakon nema sluha. Umjesto kazne od 500 kuna bake će nekoliko dana u zatvor.


Baka Terezija Milanković prodaje sitnice jer drugo nema. No, ulična prodaja rabljenih stvari će je stajati slobode.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO Stigla Dooksova i Petrekovićeva 'Bakica' Slika nije dostupna Jedna djevojka otkrila javnosti Petrekovićevu nepoznatu stranu

'Predala sam papire tu u zatvor i oni su rekli da sjednem vani na klupu i čekam da oni to pregledaju. Ja sam plakala, kao kiša. Nisam nikad bila kažnjavana a 72 godine imam'.

Na sreću ili nesreću u zatvoru nije bilo mjesta.

'Izašao je policajac i rekao mi da to vratim sutkinji i kažem da sad nema mjesta', priča baka Terezija.

Na uličnu prodaju Tereziju i njezine kolege natjerala je nužda. Većina je bez ikakvih primanja.

'Ja sam majka troje školaraca. Ja ovo moram raditi. Mirovina je mala, suprug je bolestan i moram ja', kazala je jedna kolegica od bake Terezije.

'Siromašan sam. Da sam bogat ne bih tu prodavao. Da imam za kruh i nešto pojesti', dodao je drugi prodavač.

Ulične prodavače kažnjavaju komunalni redari. Na ulicu ne smiju a klupa na tržnici im je preskupa.

'Mi imamo komitente koji uredno plaćaju doprinose i poreze i njima je svaka nelojalna konkurencija problem', kaže Željko Krivić iz Tržnica Osijek.

Ulični prodavači svoju robu prodaju upravo na ulazu u tržnicu. Da ironija bude veća preko puta tržnice je i zatvor - novi dom većine osječkih prodavača rabljenih stvari.