Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Za potrošače će biti zanimljiva, a za državu i vrlo važna i sljedeća vijest. U trogirskom zaleđu počela je izgradnja trenutačno najvećeg vjetroparka u Hrvatskoj. Struju bi trebao početi proizvoditi krajem godine, a ukupno će je proizvesti dovoljno za opskrbu grada veličine Trogira.


Snaga vjetra na predjelu Blizina-Bristvica, iskoristit će se za dobivanje električne energije. Vjetroelektrana Jelinak imati će ukupno 30 megavata instalirane snage, raditi će 20 turbina, a cjelokupna investicija vrijedna je 45 milijuna eura. Već pri samoj gradnji čuvat će se okoliš.

Vezani članci Informer: Solarna energija - 6 Sanjate manji račun za struju? Ima rješenja, pogledajte što morate znati ako uvodite solarnu energiju Kamenolom u blizini Trogira - 4 Guše se u prašini zbog više od deset kamenoloma, a sada se otvara i novi: "Sve je bijelo, a svako jutro budi nas zvuk čekića koji tuče u kamen"

'Svi djelatnici koji sudjeluju u izgradnji, znači radnici od vozača, bagerista i tako dalje prošli su edukacijsku obuku da mogu prepoznat zaštićene vrste cvijeća, lokalitete zaštićenih arheoloških nalaza. Imamo monitoring nad pticama prije, poslije i za vrijeme gradnje nad šišmišima', ističe Nikola Marinković iz tvrtke za projektiranje i nadzor.

Oko 60 posto investicija otpada na domaće tvrtke što je dobro i za dalmatinsku industriju koja je trenutačno na koljenima. Stupovi se proizvode u splitskom brodogradilištu. A iako je cijena kilovatsata dobivenog od vjetra već vrlo blizu tržišnoj razini, ulaganje je još uvijek isplativo.

'Za još tri projekta smo upravo u fazi ishođenja lokacijske dozvole još uvijek ih nemamo ali nadamo se u idućih nekoliko mjeseci da ćemo ih imat. To su vjetroelektrane Boraja na, vjetroelektrana opor i vjetroelektrana Čimernica', kaže Mirko Tunjić, direktor tvrtke investitora.

Kad se gledaju poticaji, ministar graditeljstva smatra kako je tarifni sustav u Hrvatskoj najbolji u Europi. 'Danas možemo progutati nekih 600 megavata, sutra neki kolege kažu tisuću ja mislim da tisuću i dvjesto, uz rekonstrukciju, možemo progutati vjetra i to je to. Imaš cijene koje se dobivaju za tu vrstu energije, imaš količine koje možemo konzumirati i tu je gotova priča', ističe Ivan Vrdoljak, ministar graditeljstva.

Jer vjetar nije dovoljan, dodaje ministar, potrebne su i ozbiljne investicije u termoelektrane i hidroelektrane.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju