Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Snage 30 megavata

U zaleđu Trogira se gradi najveći vjetropark u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za potrošače će biti zanimljiva, a za državu i vrlo važna i sljedeća vijest. U trogirskom zaleđu počela je izgradnja trenutačno najvećeg vjetroparka u Hrvatskoj. Struju bi trebao početi proizvoditi krajem godine, a ukupno će je proizvesti dovoljno za opskrbu grada veličine Trogira.

Snaga vjetra na predjelu Blizina-Bristvica, iskoristit će se za dobivanje električne energije. Vjetroelektrana Jelinak imati će ukupno 30 megavata instalirane snage, raditi će 20 turbina, a cjelokupna investicija vrijedna je 45 milijuna eura. Već pri samoj gradnji čuvat će se okoliš.

Pročitajte i ovo Ivan Kaštelan i Ana Hinić - 2 Ravnateljice nije bilo Roditelj u učionici nasrnuo na profesora: "Ovo nije prvi napad u toj školi, što je poduzela ravnateljica?" Trogir Pod zaštitom UNESCO-a Kamen u povijesnim ulicama zamijenili novim, građani bijesni: "Dragi turisti, dođite u Trogir, grad kojim vlada glupost i nepromišljenost"

'Svi djelatnici koji sudjeluju u izgradnji, znači radnici od vozača, bagerista i tako dalje prošli su edukacijsku obuku da mogu prepoznat zaštićene vrste cvijeća, lokalitete zaštićenih arheoloških nalaza. Imamo monitoring nad pticama prije, poslije i za vrijeme gradnje nad šišmišima', ističe Nikola Marinković iz tvrtke za projektiranje i nadzor.

Oko 60 posto investicija otpada na domaće tvrtke što je dobro i za dalmatinsku industriju koja je trenutačno na koljenima. Stupovi se proizvode u splitskom brodogradilištu. A iako je cijena kilovatsata dobivenog od vjetra već vrlo blizu tržišnoj razini, ulaganje je još uvijek isplativo.

'Za još tri projekta smo upravo u fazi ishođenja lokacijske dozvole još uvijek ih nemamo ali nadamo se u idućih nekoliko mjeseci da ćemo ih imat. To su vjetroelektrane Boraja na, vjetroelektrana opor i vjetroelektrana Čimernica', kaže Mirko Tunjić, direktor tvrtke investitora.

Kad se gledaju poticaji, ministar graditeljstva smatra kako je tarifni sustav u Hrvatskoj najbolji u Europi. 'Danas možemo progutati nekih 600 megavata, sutra neki kolege kažu tisuću ja mislim da tisuću i dvjesto, uz rekonstrukciju, možemo progutati vjetra i to je to. Imaš cijene koje se dobivaju za tu vrstu energije, imaš količine koje možemo konzumirati i tu je gotova priča', ističe Ivan Vrdoljak, ministar graditeljstva.

Jer vjetar nije dovoljan, dodaje ministar, potrebne su i ozbiljne investicije u termoelektrane i hidroelektrane.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene