U Hrvatskoj je više od 6000 oboljelih od Multiple skleroze. Taj broj je, nažalost, u porastu, a dijagnoza se često postavlja između 20. i 40. godine. Sutra se obilježava svjetski dan te, kako je zovu, bolesti s tisuću lica.

Galerija


U Zagreb je iz Velike Britanije stigla i rukavica koja simulira simptome te bolesti. Prva ju je isprobala reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica.

Vezani članci Nika Antolos (Foto: Instagram) Domaća pjevačica rastužila obožavatelje fotografijom iz bolnice: "Ja mogu sve, ali moje tijelo baš i ne" Nika Antolos (Foto: IN Magazin) Nika Antolos nije dobila podršku kolega s estrade u borbi s bolešću: "Sramotno slabo"

U ovom je testu reporterka iskusila simptome slične onima koje imaju osobe od multiple skleroze. Imala je jednostavan zadatak – pomoću rukavice presaditi virtualnu biljku, jednom bez simptoma multiple skleroze i jednom nakon što je uključena simulacija simptoma.

Kako je to izgledalo, odnosno kako izgledaju jednostavni svakodnevni zadaci ljudima koji boluju od multiple skleroze, pogledajte u video prilogu.

Koji su simptomi?

Doktorica zagrebačkog KBC-a Tereza Gabelić ističe da su neki od simptoma multiple skleroze zamućen vid na oba oka, motorička slabost ruku, smetnje koordinacije, zbog čega se tresu ruke.

''Multipla skleroza je multifaktorijalna bolest. U njezinom nastajanju važni su faktori genetike, ali isto tako i okoliša. Faktori okoliša pušenje, nedostatak vitamina D, pretilost, a naročito pretilost kod adolescenata i infekcije kao što su Epstein-Barr virusne infekcije'', objašnjava dr. sc. Gabelić.

Radi se o autoimunoj bolesti koja se može kontrolirati lijekovima, kaže dr. sc. Gabelić. ''U Hrvatskoj promjenom smjernica od prošle godine imamo daleko bolje uvjete liječenja multiple skleroze. U Hrvatskoj su registrirani svi lijekovi takozvane prve i druge linije liječenja'', ističe liječnica.

Simptome poput smetnje vida, utrnulost lica i tijela, motorička slabost ruke ili noge, smetnje koordinacije, smetnje mokrenja ne treba ignorirati. ''To su simptomi koji nas prvo trebaju uputiti našem obiteljskom liječniku, a on će onda onda ovisno o procjeni uputiti dalje neurologu'', rekla je Gabelić.

Rukavicu koja simulira simptome multiple skleroze trebali bi svi isprobati i vidjeti koliko često zdravo za gotovo uzimamo zdravlje koje imamo. Iz Savez društava multiple skleroze Hrvatske pozivaju sve da se informiraju o ovoj bolesti i podrže oboljele.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr