Obavijesti Video Pretražite Navigacija
više od 6000 oboljelih

Reporterka Dnevnika Nove TV prva isprobala rukavicu koja simulira simptome bolesti s tisuću lica

Sanja Vištica (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Sanja Vištica (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Sanja Vištica (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Sanja Vištica (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Sanja Vištica (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Sanja Vištica (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Sanja Vištica (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Sanja Vištica (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Tereza Gabelić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
U Hrvatskoj je više od 6000 oboljelih od Multiple skleroze. Taj broj je, nažalost, u porastu, a dijagnoza se često postavlja između 20. i 40. godine. Sutra se obilježava svjetski dan te, kako je zovu, bolesti s tisuću lica.

U Zagreb je iz Velike Britanije stigla i rukavica koja simulira simptome te bolesti. Prva ju je isprobala reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna pojavio se tračak nade Mario je već pet godina prikovan za krevet i treba pomoć: "Vjeruješ u sustav i nadaš se, a onda shvatiš da si sam" MS Walk održat će se 30. svibnja 30. SVIBNJA U 17 SATI Bliži se "MS Walk": Oboljeli od multiple skleroze upozoravaju na probleme s kojima se susreću

U ovom je testu reporterka iskusila simptome slične onima koje imaju osobe od multiple skleroze. Imala je jednostavan zadatak – pomoću rukavice presaditi virtualnu biljku, jednom bez simptoma multiple skleroze i jednom nakon što je uključena simulacija simptoma.

Kako je to izgledalo, odnosno kako izgledaju jednostavni svakodnevni zadaci ljudima koji boluju od multiple skleroze, pogledajte u video prilogu.

Koji su simptomi?

Doktorica zagrebačkog KBC-a Tereza Gabelić ističe da su neki od simptoma multiple skleroze zamućen vid na oba oka, motorička slabost ruku, smetnje koordinacije, zbog čega se tresu ruke.

''Multipla skleroza je multifaktorijalna bolest. U njezinom nastajanju važni su faktori genetike, ali isto tako i okoliša. Faktori okoliša pušenje, nedostatak vitamina D, pretilost, a naročito pretilost kod adolescenata i infekcije kao što su Epstein-Barr virusne infekcije'', objašnjava dr. sc. Gabelić.

Radi se o autoimunoj bolesti koja se može kontrolirati lijekovima, kaže dr. sc. Gabelić. ''U Hrvatskoj promjenom smjernica od prošle godine imamo daleko bolje uvjete liječenja multiple skleroze. U Hrvatskoj su registrirani svi lijekovi takozvane prve i druge linije liječenja'', ističe liječnica.

Simptome poput smetnje vida, utrnulost lica i tijela, motorička slabost ruke ili noge, smetnje koordinacije, smetnje mokrenja ne treba ignorirati. ''To su simptomi koji nas prvo trebaju uputiti našem obiteljskom liječniku, a on će onda onda ovisno o procjeni uputiti dalje neurologu'', rekla je Gabelić.

Rukavicu koja simulira simptome multiple skleroze trebali bi svi isprobati i vidjeti koliko često zdravo za gotovo uzimamo zdravlje koje imamo. Iz Savez društava multiple skleroze Hrvatske pozivaju sve da se informiraju o ovoj bolesti i podrže oboljele.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene