Kardinal Josip Bozanić i još pet nadzornika Vatikanske banke u toj instituciji imaju deponirano oko 25 milijuna kuna. Na Kaptolu su neslužbeno za Tportal potvrdili da nije riječ o privatnom novcu zagrebačkog nadbiskupa.


Prema godišnjem izvještaju Vatikanske banke, potkraj 2016. šestorica članova odbora Instituta za religijske poslove (IOR), kako glasi službeno ime banke, među kojima je i kardinal Josip Bozanić, imali su u toj instituciji deponirano ukupno oko 25 milijuna kuna.

Ne precizira se pritom kolika je pojedinačna vrijednost depozita nadzornika pa tako nije poznato koliko iznosi Bozanićev dio u banci.

Vezani članci Ilustracija Vatikan otvorio istragu o jednom od najvećih misterija: Kamo je nestala tinejdžerica o kojoj biskupi šute? Grobnica Benedikta 16. Vatikan otvorio za javnost grobnicu Benedikta XVI.

Na Kaptolu kažu da se ne miješaju u poslove Vatikanske banke te za sve odgovore upućuju na Vatikansku banku, no neslužbeno su za Tportal potvrdili da nije riječ o privatnom novcu nadbiskupa zagrebačkog, kardinala Josipa Bozanića.

Stotinjak zaposlenika banke ima vrhovno nadzorno tijelo u Kardinalskom odboru, koji čini pet članova te predsjednik. Članovi odbora imaju petogodišnje mandate i mogu biti ponovo imenovani, a od 2014. jedan je od članova i kardinal Josip Bozanić.

Prema godišnjim izvješćima Vatikanske banke, šestorica članova odbora imala su u Vatikanskoj banci 2014. deponirano 2,3 milijuna eura, što je godinu kasnije poraslo na 3,2 milijuna, da bi lani doseglo iznos od 3,4 milijuna eura.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju