Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kit perjar

U uvali Rovanjska kod Jasenica snimljen veliki kit, stručnjaci upozoravaju: "Nemojte ga uznemiravati"

Veliki kit snimljen u uvali Rovanjska (Foto: Institut Plavi svijet)
Veliki kit snimljen u uvali Rovanjska (Foto: Institut Plavi svijet) Institut Plavi svijet
Aktualno Galerija Veliki kit snimljen u uvali Rovanjska (Foto: Institut Plavi svijet) Veliki kit snimljen u uvali Rovanjska (Foto: Institut Plavi svijet) Foto: Institut Plavi svijet +0 Veliki kit snimljen u uvali Rovanjska (Foto: Institut Plavi svijet) Galerija 1/2 >>
Veliki kit snimljen je u subotu u uvali Rovanjska kod Jasenice. Riječ je o vrsti Balaenoptera physalus ili kitu perjaru.

Institut Plavi svijet objavio je kako je u subotu popodne opažen veliki kit (Balaenoptera physalus) u uvali Rovanjska kod Jasenica.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pliva ozlijeđen harpunom VIDEO Ribari opazili dobrog dupina Bojana, plivao je s dupinom Danteom Slika nije dostupna Redoviti posjetitelji Velika morska neman viđena kod Visa

"Životinja je sporo plivala uz površinu mora i izranjala svakih desetak minuta. Na snimci nije moguće utvrditi pravu veličinu životinje. Prema dojavi opažatelja životinja je plivala u pravcu Starigrada", naveli su na stranicama Instituta Plavi svijet.

Veliki kit, iako druga po veličini životinja koja je ikad živjela na Zemlji, vrsta je koja se dobro snalazi u plitkim i zatvorenim zaljevima i kanalima te u Jadranu nije zabilježeno nasukavanje zdravih jedinki. Kad se nađu u relativno zatvorenim područjima životinjama treba i po nekoliko dana da ga upoznaju, no u pravilu jedinke bez problema pronalaze izlaz i nastavljaju svoj put, pojašnjavaju stručnjaci i upozoravaju kako glavni problem u takvim situacijama kitovima predstavlja uznemiravanje.

"Više ili manje dobronamjerni pojedinci koji se životinji približavaju svojim plovilima mogu je uplašiti i time uzrokovati njeno nasukavanje. Stoga je približavanje u takvim situacijama potrebno svesti na minimum.

Također, ni u kom slučaju ne pokušavajte “pomoći” životinji posebice na način da je brodicama proganjate ili da proizvodite buku kako bi životinja “otplivala u pravom smjeru”. U takvim situacijama uplašena životinja u stanju stresa više nije u potpunosti svjesna okoliša u kom se nalazi jer pokušava pobjeći te može doći do nasukavanja ili ozljeđivanja. Najbolja pomoć je zadržati se na što većoj udaljenosti i osigurati životinji mir", kažu u Insitutu te pozivaju sve koji su ili budu imali bliski susret s kitovima, da im jave emailom na info@plavi-svijet.org, telefonom na 051 604666 ili na Facebook.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene