Komemoracijom romskim žrtvama ustaškog režima u Uštici kod Jasenovca obilježen je Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu.

Galerija


Komemoracija je održana na romskom groblju, mjestu gdje su ustaše od 1941. do 1945. na najsvirepiji način likvidirale 16 173 osobe romske nacionalnosti.

Vezani članci Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL) Nakon prosvjeda protiv Roma ministar Božinović obećao povećati broj policajaca u Čakovcu: ''Ovaj problem je širi od problema vezanog uz rad policije'' Prosvjed protiv Roma u Pribislavcu (Foto: Dnevnik.hr) Župan na prosvjedu protiv Roma u Čakovcu: ''Prošao je u tolerantnom ozračju. Služio je kao vapaj, apel''

Komemoraciju su organizirali Savez Roma u Hrvatskoj Kali Sara i Vijeće romske nacionalne manjine u RH.

Obilježavanju Dana sjećanja na romske žrtve, uz predstavnike romskih udruga iz Hrvatske, bila su nazočna i izaslanstva Roma iz drugih zemalja te predstavnici diplomatskog zbora u RH, kao i izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, župan Sisačko moslavačke županije Ivo Žinić, izaslanik Vlade RH Alen Tahiri, potpredsjednik Sabora RH Hajdaš Dončić, te izaslanstvo Grada Zagreba.

Uoči komemoracije, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i saborski zastupnik Veljko Kajtazi obišli su lokaciju na kojoj će se u Uštici izgraditi muzej romskim žrtvama.

Kajtazi, saborski zastupnik 12 nacionalnih manjina, naglasio je kako je Uštica mjesto masovnog stradanja Roma nad kojima zločin nisu počinili okupatori već ustaše i zločinački režim tzv. NDH.

"Nećemo dozvoliti da romske žrtve budu zaboravljene. Romska zajednica je dovoljno jaka da oprosti, ali ne i da zaboravi, kao što se zaboravlja učešće Roma u antifašističkoj borbi i Domovinskom ratu", naglasio je Kajtazi.

Osvrnuo se i na životne uvjete Roma koji, unatoč svim obećanjima, još uvijek nisu zadovoljavajući, kao i na pripremu za izgradnju memorijalnog muzeja.

"Unatoč podršci Vlade RH i Grada Zagreba taj projekt nailazi na nerazumijevanje", dodao je.

Naveo je i "dva projekta" na kojima romska zajednica mora intenzivno raditi.

"Prvi je memorijalni muzej, a drugi je priprema za budući popis stanovništva", rekao je.

Pritom je napomenuo da, prema zadnjem popisu stanovništva, u Hrvatskoj živi 16975 Roma. "Međutim, vjerujem da nas je puno više i da u Hrvatskoj živi i radi oko 40000 Roma", kazao je Kajtazi.

Za ubijene Rome molitvu su izrekli pravoslavni, muslimanski i katolički svećenici, a potom su vijence položila državna i izaslanstva Roma te predstavnici diplomatskog zbora.