Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svečane mise

U uskrsnim porukama s oltara dominirale političke teme

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kršćanski su vjernici proslavili danas blagdan Uskrsa.

Svečanu misu u zagrebačkoj katedrali održao je kardinal Bozanić, u splitskoj nadbiskup splitsko-makarski Barišić, a misu u pravoslavnoj crkvi u Zagrebu predvodio je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan Pavlović. Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, predvodeći danas na Uskrs svečano misno slavlje u zagrebačkoj prvostolnici, istaknuo je da Uskrs središnji kršćanski blagdan koji Crkva, unatoč progonima, naviješta već 20 stoljeća, te je pozvao vjernike da se zajedničkom molitvom pripreme za skori pohod Svetoga Oca Zagrebu.

Pozivajući se na riječi pape Benedikta XVI., Bozanić je u propovijedi naglasio kako je Kristovo uskrsnuće prodor u nov način života koji nije podložan zakonu smrti, nego otvara novu nadu i dimenziju ljudskog postojanja. Vjernike je pozvao da se ne boje svoje nemoći, nego se s pouzdanjem oslone u Božju svemoć. 'Uskrs je središte naše vjere jer je Isus svojim uskrsnućem objavio da čovjek. Povijest i svemir nisu određeni da bi završili u ništavilu nego da uskrsnu na novi život', istaknuo je Bozanić u zagrebačkoj katedrali.

Pročitajte i ovo Reklama Hrvatske turističke zajednice na Times Squareu Početak turističke sezone Slike Hrvatske i na njujorškom Times Squareu, ali po kojoj cijeni - ne žele otkriti Isus Krist s dvojicom učenika Praznik u mnogim državama Uskrsni je ponedjeljak: Znate li što se danas obilježava?

>> Papa pozvao na solidarnost naroda i pomoć svjetskim kriznim žarištima

Najstariji i najveći kršćanski blagdan Uskrs ili Vazam danas uz katolike slave i pravoslavni vjernici koji su se okupili na svečanoj arhijerejskoj liturgiji u Hramu Preobraženja Gospodinova u Zagrebu koju je predvodio mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan Pavlović.

'Suosjećamo sa svima koji su izgubili svoje drage'

Mitropolit je mnoštvu vjernika čestitao Uskrs tradicionalnim pozdravom Hristos Vaskrse. Izrazio je zadovoljstvo što ove godine isti dan Uskrs slave i pravoslavni i katolički vjernici te zahvalio predstavnicima hrvatskih vlasti i katoličkim biskupima koji su mu uputili čestitke. Mitropolit se osvrnuo i na nedavne događaje, to jest haaške presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, za koje smatra da nije njegovo da ih komentira.

'Ne naslađujemo se ničijoj patnji, suosjećamo sa svima koji su izgubili svoje drage, kao i na sve one koji trpe i pate moleći se Bogu da se što prije oslobode tih stanja. Kakvom mjerom mjerite, onako će vam se mjeriti i kakvim sudom sudite, onako će vam se suditi', komentirao je mitroplit Jovan haaške presude. Pritom je upozorio da i u kaznionici u Lepoglavi ima zatvorenika koji su nepravedno osuđeni ali, kako je rekao, nema onih koji se bore za ljudska prava i koji bi im pomogli pokušati dokazati svoju nevinost.

Na svečanoj koncelebriranoj misi kojoj su, među ostalima, bili nazočni i predsjednica vlade Jadranka Kosor i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, Bozanić je pozvao katolike da se zajedničkom molitvom pripreme za pohod pape Benedikta XVI. Hrvatskoj i tako, kako je rekao, odupru događajima koji vjernike žele skrenuti s puta istinske priprave, s puta Istine i Života.

'Misli s onima koji su po zatvorima'

Nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić predvodeći danas Uskrsnu misu u splitskoj katedrali Svetog Duje pozvao je vjernike da njihove misli budu s onima koji su po zatvorima, a posebno je čestitao Uskrs, kako je rekao, 'članovima naše Crkve i našeg naroda koji su u zatočeništvu'.

'U ovom trenutku čudnih osuda neka nas nepravde ne podijele i ne obeshrabre', kazao je nadbiskup Barišić, pozvavši vjernike na zajedništvo i da im opće dobro bude iznad sebičnih interesa. Istaknuo je i važnost promicanja 'kulture i kulta obitelji na svim društvenim razinama'. 'Brak i ljubav svjedoče uskrslu dinamiku ljubavi iz koje se rađa novi život, a rađanjem novog života obitelj brani društvo od propadanja', rekao je. (HIna)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene