Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opasna za trudnice

Vratite ju odmah u trgovinu: U šunki pronašli opasnu bakteriju koja može izazvati pobačaj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo poljoprivrede obavijestilo je u četvrtak potrošače o opozivu iz trgovina Stanićeve "Šunke superior" zbog povišene količine bakterija.

 

Pročitajte i ovo Marija Vučković, ministrica poljoprivrede Rasprava o povjerenju Ministrica progovorila o nezakonitom premještanju svinja i poručila: "Mislim da su svi njihovi navodi krivi" Ilustracija Do razine ljekarni Iz ljekarni se povlači poznati lijek protiv visokog tlaka

Kuhana šunka, polutrajni proizvod od komada mesa „Šunka superior rezana – Delikatesse Gurman Premium, Superior ham, 500g“, a nadnevkom „najbolje upotrijebiti do 03.12.2020.“, LOT A20110303. opoziva se zbog povišene količina bakterije Listeria monocytogenes u proizvodu, navodi se.

Proizvod nije u skladu s Uredbom Komisije o mikrobiološkim kriterijima za hranu, zaključuje se u priopćenju.

Prema Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, Listeria monocytogenes je novi patogen u mikrobiologiji namirnica. Rizične namirnice su mlijeko i mliječni proizvodi, puretina, piletina i povrće. Izaziva bolest listerioza koja ima vrlo blage simptome nalik gripi i vrlo često prolazi neprepoznata. Međutim, infekcija je izuzetno opasna za malu djecu i trudnice jer kod njih uzrokuje pobačaj i smrt fetusa, kao i za starije osobe.

Za tu bakteriju još nije poznata infekcijska doza, pa su mikrobiološki standardi vrlo strogi i ona ne smije uopće biti prisutna u hrani. Njezin broj može rasti na temperaturi hladnjaka, pa hladnjaci nemaju značajan učinak na njezino sprečavanja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene