Čini se da će se promjenjivo vrijeme, ovako s kišom, na dane, zadržati ne samo za vikend, nego i u idućem tjednu. Prognozu donosi Darijo Brzoja.


Na početku smo listopada, prvog mjeseca koji ima sve prave karakteristike jeseni. Obično je i znatno kišovitiji od rujna i to posebice na Jadranu i u predjelima uz Jadran. Obzirom da je i dan kraći i da je sve manje sunca, manje je i topline pa ćemo uskoro ući i u hladniji dio godine. No prije tog, južina i toplina, a da budemo u skladu s jesenskom temom, čini se da će se promjenjivo vrijeme, ovako s kišom, na dane, zadržati ne samo za vikend, nego i u idućem tjednu.

Vezani članci Kiša u gradu Na kopnu mogući pljuskovi s grmljavinom, ali to nije jedina loša vijest za dane koji nam dolaze Pogoršanje vremena s vjetrom i kišom Vrijeme kao na klackalici: Obilna kiša i pljuskovi, no pogoršanje vremena ipak neće dugo trajati

Polako ulazimo u jugozapadnu struju, vlažan i nestabilan zrak pritječe nam sa Sredozemlja, podržan dubokom dolinom u višim slojevima atmosfere, a i snažnom ciklonom koja će se zavrtjeti ovdje na zapadu Europe. U sklopu tog sustava preko naših krajeva u subotu će prijeći i fronta koja će cijeloj zemlji donijeti kišu, no kiše, barem po malo, na Jadranu te u predjelima uz Jadan može biti svih ovih dana.

Ujutro u kopnenom dijelu uglavnom djelomice sunčano i manje hladno nego jučer. Temperatura će biti oko 12, 13 stupnjeva. Na Jadranu promjenjivije, mjestimice će biti i kiše, a moguć je i pokoji pljusak s grmljavinom. Pojačat će jugo. Uz južinu, u morskom zraku ujutro 15-ak do 18 stupnjeva.

Drugi dio dana, izmjena sunca i oblaka, uglavnom ne loše vrijeme, jedino će južina iako slaba, ipak učiniti svoje pa će oni osjetljiviji osjećati i nadolazeću promjenu vremena. Bit će toplije nego jučer uz temperaturu i do 25 stupnjeva.

Slično očekuje i Slavoniju i Baranju. Većinom djelomice sunčano, uz slab do umjeren jugoistočni vjetar i temperaturu oko 25 stupnjeva.

U gorskoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu promjenjivije, ne osobito kišovito, no može biti malo kiše ili, na Jadranu pokojeg pljuska. Puhat će umjereno i jako jugo i južni vjetar s olujnim udarima. Neće biti hladno, 20-ak stupnjeva očekujemo u gorju, do 24 na sjevernom Jadranu.

I u Dalmaciji će vrijeme diktirati jako jugo. Isto izmjena sunca i oblaka, a uz južinu ponegdje može biti malo kiše ili koji pljusak praćen grmljavinom, osobito južnije. Temperatura, većinom oko 24 stupnja.

U subotu slijedi naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom koje će od sredine dana pa prema večeri zahvatiti cijelu zemlju. Pri tom će uz južinu i temperatura još porasti, no nakon prolaska fronte ponovno će osvježiti. U nedjelju sunčanije, no ne i posve stabilno, a kiše će mjestimice opet biti i u ponedjeljak. Prema sadašnjim izračunima, promjenjivo će biti cijeli idući tjedan.

I na Jadranu bi u subotu moglo biti izraženije kiše i grmljavinskih pljuskova, a na krajnjem jugu šansi za obilnu kišu bit će i u nedjelju, pa i u ponedjeljak. Jako i olujno jugo okrenut će na jugozapadnjak i u nedjelju malo oslabjeti. I na moru u subotu toplije, potom od nedjelje opet malo niža temperatura.