Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Radnici idu na ulice

U stečaj ide i tvrtka predsjednika HUP-a Ivana Ergovića!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Još jedna hrvatska tvrtka ide u stečaj - Bilokalnik Drvo. Bez posla ostaje 140 radnika. Vlasnik tvrtke je Ivan Ergović, predsjednik HUP-a i jedan od glavnih pregovarača s Vladom o pravima radnika i ekonomskoj politici. On poručuje, stečaj je bio jedino rješenje.

I radnici tvrtke Bilokalnik Drvo ostaju bez posla. Od siječnja su bez plaće, a tvrtka pokreće stečaj. 'Osjećam se kao da mi je član obitelji umro jer sam tu 29 godina', kaže Mirjana Ifkovčić. 'Sad ne mogu plaćati kredite koji mi dolaze na naplatu. Jako je teško! Jadno! Ne znam kako bi se vi osjećali da se nađete s ove strane. Razumijete?', kaže Mato Turek.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna HUP bira novo vodstvo Traži se nasljednik Ergovića na čelu HUP-a Slika nije dostupna Tema: Kolektivni ugovori Čačić najavljuje pregovore sa sindikatima javnog sektora

Tvrtka je u vlasništvu Ivana Ergovića, predsjednika Hrvatske udruge poslodavaca. Pred kamere nije želio, ali poručuje da je stečaj jedino rješenje. Radnici smatraju da se moglo reagirati. O vlasniku koji s Vladom pregovara o pravima radnika nemaju lijepih riječi. 'Dorh tereti predsjednika HUP-a da je oštetio Našice cement za 330 tisuća maraka. Postupak je na Vrhovnom sudu RH, ali optužba ne smeta Ergovićevom članstvu u Vladinom odboru za investicije i u savjetničkom timu za gospodarstvo predsjednika Republike', kaže sindikalni povjerenik Franjo Veble.

Bilokalnik Drvo jedna je od tvrtki koje će obuhvatiti dopuna stečajnog zakona. Tri plaće jamči država, a još minimalno tri isplaćuju se na temelju stečajne mase. Tek potom dolazi naplata vjerovnika. 'Matematički gledano ukoliko u trenutku otvaranja stečaja poslodavac duguje primjerice pet plaća, tri će moći osigurati kroz agenciju, a preostale kroz dopunu stečajnog zakona', pojašnjava Tamara Obradović Mazal, zamjenica ministra gospodarstva.

Sindikati pozdravljaju dopunu. S obzirom na sve veći broj tvrtki koje loše stoje, predlažu i predstečajni dogovor kao u slučaju Diokija. 'Cilj predstečajnog postupka mora biti dogovor vjerovnika s vlasnicima i upravama o promjeni vlasničke strukture i nastavku daljnjeg rada, kaže Mladen Novosel iz SSSH.

Na taj način, radna mjesta u mršavoj godini ostaju sačuvana. Jedan od rijetkih primjera opstanka i nakon stečaja je tvrtka Pevec. Radnici Bilokalnika za sada ne gaje nadu. Najavljuju prosvjed.Idućeg tjedna vladajući će tako imati nove građane na cesti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene