Dvije i pol godine od premijerova obećanja da će vratiti Inu u Hrvatske ruke proces je tek u fazi biranja konzultanata - i to po drugi put.

Galerija


Sa sada već bivšom konzultantskom tvrtkom nisu se složili u mišljenju pa sve kreće ispočetka. Tko će na kraju dubinski skenirati i procjenjivati INU, moglo bi se znati već sredinom tjedna.

Vezani članci HDZ pred izbore u stranci - 2 Politički analitičar otkrio tko ima najveće šanse protiv Plenkovića u bitki za HDZ: "Mogao bi biti prvi ako se opozicija u HDZ-u ujedini" INA radnik (Foto: Dnevnik.hr) Neizvjesna budućnost Ine dovodi u pitanje radna mjesta: Radnici sve zabrinutiji, pomaka po pitanju otkupa nema

Iako obećanje dano na početku mandata još nije ni blizu realizacije, premijer od njega ne odustaje.

"Imat ćemo sjednicu savjeta, nakon toga će slijediti priopćenje, vidjet ćete odluke, mi nastavljamo proces koji smo započeli", rekao je Andrej Plenković.

S prvim je konzultantima, kaže ministar energetike, došlo do neslaganja, a cijeli je proces jako važan i žele ga učiniti temeljito i bez brzanja.

"Držim da je realno da RH temeljem analize koja će uslijediti da svoju ponudu/Da li će do tog otkupa doći ili neće to ovisi o onoj finalnoj fazi. Dakle kupac RH i prodavatelj MOL trebali bi se usuglasiti oko cijene", kaže Tomislav Ćorić.

Druga se strana za sada ne izjašnjava.

"Za sada nemamo komentara. Bude li razvoja događaja, javit ćemo Vama", kažu iz MOL-a.

SDP-ov Branko Grčić kaže kako je gotovo sigurno da od povratka Ine neće biti ništa. Vlada, dodaje, za to sada nema novca, a Mađarska nema interesa, pogotovo jer očigledno žele integraciju energetskog tržišta.

"To pokazuje primjer posebno LNG-a gdje Mađari iskazuju interes da uđu. Prema tome ne vjerujem da bi s jednom takvom idejom uopće Mađari razmišljali da Inu vrate u ruke Hrvatskoj.

Držim da su to dva odvojena posla.

Ono što je u razgovorima s Mađarskom stranom na stolu jeste njihova ponuda kao što znate da kupe 25 posto udjela u tom terminalu, međutim s nađe strane razgovorom o tome uvjetovan je prije svega zakupom kapaciteta na terminalu", kaže Ćorić.

Ni Nikola Grmoja ne vjeruje da su Vladine namjere ozbiljne. Iako pravomoćne presude još nema za Most je sve jasno. Tvrde, HDZ samo kupuju vrijeme.

"Očito je da premijer prenaglio sa obećanjem, svi se sjećamo da je to napravljeno nakon gubitka arbitraže za koju je odgovoran HDZ prvenstveno i činjenica da je bivši premijer i predsjednik HDZ-a sudjelovao u cijelom tom procesu, mislim na Ivu Sanadera", rekao je Grmoja.

"Vjerujem da ćemo do kraja ovog tjedna donijeti odluke koje će otvoriti prostor za analizu i u konačnici onda i za ponudu hrvatske strane mađarskoj", kaže Ćorić.

Sindikate pak jedino zanima, tko god da je vlasnik, hoće li Ina opstati kao naftna industrija.

Jasna Pipunić , predsjednica Sindikata naftnog gospodarstva pita se "hoće li se konačno donijeti odluka o investiciji u Rijeku koja je najavljena i koja bi trebala zapravo osigurati budućnost rafinerijske prerade i hoće li konačno se i na istraživanje proizvodnje nafte i plina razvijati jer ono je glavni financijski oslonac Ine".

Više detalja oko ponovnog pokušaja vraćanja Ine trebalo bi se znati u srijedu.