Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Treća sreća

Nova sjednica već je zakazana: Državno sudbeno vijeće u srijedu odlučuje o trećem javnom pozivu za predsjednika Vrhovnog suda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U srijedu će se održati nova sjednica Državnog sudbenog vijeća na kojoj bi se trebao raspisati treći javni poziv za izbor predsjednika Vrhovnog suda.

Darko Milković, predsjednik Državnog sudbenog vijeća, zakazao je za srijedu novu sjednicu na kojoj bi se trebao raspisati treći javni poziv za izbor novog predsjednika Vrhovnog suda.

''Nadajmo se da će biti treća sreća. Na poziv se mogu javiti kandidati koji su zainteresirani. Imamo sjednicu zakazanu za 30. lipnja pa ćemo donijeti odluku o raspisivanju novog javnog poziva. S obziromna to da smo prethodna dva javna poziva stavili rok od 30 dana za prijavu, mislim će radi ravnopravnosti prema svim zainteresiranim kandidatima rok biti isti'', rekao je Milković za N1.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Glasali zastupnici Sabor odbio Milanovićevu kandidatkinju: Zlata Đurđević neće biti nova predsjednica Vrhovnog suda

Kaže da, zbog toga što Zlata Đurđević nije izabrana za predsjednicu, ne nastupa ustavna kriza, iako uskoro ističe mandat aktualnog predsjedniku Đuri Sessi.

''Ne mislim da nastupa ustavna kriza jer je zakonom predviđeno da ga, ako se predsjednik ne izabere, mijenja njegov zamjenik, u ovom slučaju Marin Mrčela. Zakon kaže da ga mijenja zamjenik koji je postavljen godišnjim rasporedom poslova. Taj raspored se u pravilu donosi za godinu dana. Pitanje je hoćemo li to tumačiti da ga on mijenja i dalje ako se dotad ne izabere novi predsjednik suda'', rekao je Milković.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odbijen njegov prijedlog Milanović o glasovanju za Zlatu Đurđević: "Gdje je bilo 30 zastupnika? Opet će interna klika odlučivati tko će biti, to je satiranje Hrvatske"

Dodao je i da je nejasna procedura nakon nove godine.

''Pitanje je tumačenja može li ga mijenjati zamjenik. U pripremi je i izmjena Zakona o sudovima da DSV, nakon što prođe nova godina, postavlja vršitelja dužnosti. Ja se nadam da ćemo dotad ipak dobiti novog predsjednika. O izmjenama ipak treba pitati ministarstvo pravosuđa i uprave koje radi na izmjeni tog zakona” zaključio je Milković.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene