Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oni koji se bore protiv gripe

VIDEO U središtu pandemije: Jedan dan na Zaraznoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vodimo vas u središte pandemije. Najteži, najozbiljniji slučajevi svih zaraznih bolesti u pravilu se zbrinjavaju u zagrebačkoj Bolnici za infektivne bolesti.

Od prvih slučajeva svinjske gripe u Hrvatskoj, pa preko naglog širenja proteklih tjedana, u toj bolnici vlada izvanredno stanje. Jedan dan i jednu noć s liječnicima i osobljem, provela je i naša ekipa. Jedan od glavnih naputaka građanima u prevenciji zaraze pandemijskom gripom jest onaj da se izbjegavaju mjesta na kojima se okuplja puno ljudi, pogotovo ako primijetite da imaju respiratornih problema.

Pročitajte i ovo Provjereno: Zvonimir Rusjan - 5 izgubili dokumentaciju Na mirovinu je čekao 14 godina, a onda se uključilo Provjereno: "Mislio sam da će ići brže, ali ovako..." Provjereno: Dom zdravlja - 1 Tko će nas liječiti? Ženi sa slomljenim kukom htjeli dati samo tabletu, ali ni nju nisu imali: "Samo su ispunili papirologiju i pozdravili se s nama"

>> Milinović: Apsolutno preporučam ljudima da se cijepe!

Ipak, zarazna bolnica, posljednje je mjesto u kojem je ovaj naputak primjenjiv, ili da čak ima smisla, no kroz kroz Bolnicu za infektivne bolesti u protekla je tri tjedna prošlo oko 6000 ljudi, od kojih je više od 90 posto imalo nekakav oblik zaraze gripom. Ekipa Provjerenog još uvijek nema gripu, i odlučila je doktoricu Adrianu Vince, koja je zadužena za nadgledanje cijele bolnice, pratiti u njezinoj dnevnoj rutini. 'Tijekom jučerašnjih 24 sata bilo je 160 pregleda, od kojih je 37 pacijenata primljeno u bolnicu, zbog gripe i upale pluća', rekla nam je Vince.

Kao rad na traci

Sestra Anamarija Galić, već 18 godina radi u zaraznoj bolnici, a pandemijske gripe se, kaže, uopće ne boji. kako se ona i njezine kolegice svake godine bore protiv sezonske gripe, ona kaže kako svinjska nije ništa gora. 'Jučer smo potrošili tri kutije lijekova. Nema da se ne odazovem na posao ako me zovu, ali što je tu je, izdržat će se, baš kao i svaku sezonsku gripu dosad', priča sestra Anamarija. I dok je ona s doktoricom Vince krenula u rutinsku vizitu, mi smo provjerili stanje u ambulanti zarazne bolnice, koja je, za razliku od prethodnih dana posjećena samo pokojim pacijentom.

'Točno prije dva tjedna, odnosno u nedjelju, kroz ovu je ambulantu prošlo 250 bolesnika, što je puno i za nedjelju te za tri dežurna liječnika, koji su locirani u ambulanti. Tada je zazvonio i alarm, koji je rezultirao i znatnim promjenama u organizaciji', ispričala nam je doktorica Mirjana Balen Topić. Hrvatsko zdravstvo očito je krenulo u zbijanje redova, a u zaraznu bolnicu upućivali su se samo pacijenti s teškim simptomima gripe. 'To je doslovno ličilo na rad na traci, što se u medicini ne bi smjelo dozvoliti', istaknula je Topić.

Liječnici najrizičnija skupina

Ono što liječnici prvo paze kod pacijenta s mogućom zarazom gripe, jest količina kisika koja stiže u pluća, a kada oksigenacija padne ispod 90 posto, to je krajnje vrijeme da se nešto poduzme, stoji u naputku Svjetske zdravstvene organizacije. Jedan od pacijenata na zaraznoj je i psihijatar Zvonimir Paštar, koji kaže da nije niti sam mogao povjerovati da ga je snašla svinjska gripa. 'Tek kad mi je temperatura skočila iznad 40 stupnjeva i kad je to pomalo krenula i na pluća, pomislio sam kako neće valjda nešto loše biti', objasnio nam je. Trenutno, Zvonimir se oporavlja od gripe i njegovo stanje je bolje i stabilno.

'Možda je ponekad dobro osjetiti ovako neku bespomoćnost, jer se bolje može znati kako se osjećaju sami pacijenti', zaključio je doktor Zvonimir. Nakon vizite, doktorica ponavlja istu rutinu, a to je temeljito pranje ruku, što smo i mi učinili nebrojeno puta, za vrijeme našeg ostanka u bolnici. U direktnom kontaktu s oboljelima od svinjske gripe, liječnici su jedna od najrizičnijih skupina, a jedan od njih je i doktor Dragan Lepur, a za sebe u šali kaže kako gripa najviše voli zdrave 40-godišnjake, pune zdravlja.

Vidljivi rezultati rada na edukaciji građana i liječnika

Djeca spadaju u najranjiviju rizičnu skupinu, no dan koji smo proveli u bolnici, na dječjoj intenzivnoj, na sreću, prošao je mirno te nije primljen niti jedan novi pacijent. Ipak, odjel je i dalje pun, a doktor Srđan Roglić kaže da neka od djece imaju gripu, dok druga imaju meningokoknu sepsu. U bolnici leži oko 90 pacijenata, a najčešća komplikacija s pandemijskom gripom jest teži oblik upale pluća. Za razliku od prvih dana gripe, kad su pacijenti hrlili liječnicima, sada u zaraznu bolnicu stižu samo oni s teškim simptomima gripe, a doktorica Vince zaključuje kako se konačno vide rezultati rada na edukaciji građana i liječnika, a i prvi val gripe pomalo jenjava. Nakon nekoliko dugih tjedana, prva relativno mirna noć u zaraznoj bolnici, bliži se kraju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene